Zaštita socijalnih interesa u zelenoj industriji

Kompanija usmerena ka interesu zajednice

Zamislite kompaniju koja ulaže u svoj razvoj, a podjednako brine o socijalnim interesima 250 radnika. Ukoliko mislite da je to danas nemoguće rekao bih vam da ste samo do pola pogodili.

kalkulatorZbog čega „samo do pola“? Odgovor je jednostavan. Država ima svoje mehanizme zaštite socijalnih interesa koji zahtevaju od kompanija kao što je E-reciklaža da ispoštuje zakone i izdvaja velika finansijska sredstva za svoje poslovanje. Ipak, uprkos današnjem trendu kada je nezaposlenost na najvišem nivou u poslednjih 10 godina, otvorili smo novi pogon i time obezbedili nova radna mesta ne samo za radnike, već i za naše kooperante kojih svakoga dana ima sve više. Mi smo kompanija usmerena ka interesu zajednice. To je novi tip kompanije, koja je stvorena radi socijalnih interesa i poboljšanja privrednog razvoja nerazvijenih regiona. Imamo želju i sredstva da investiramo u jug Srbije koji prednjači u nezaposlenosti. Pomoć države je do sada bila najvažniji faktor našeg uspeha, a time direktno poboljšanja privrede ovog regiona. To je ta „polovina“ koja nedostaje da bi i u budućnosti naša kompanija nastavila da ima direktan uticaj na boljitak svih Nišlija i njihovih porodica.

Podrška države

Nažalost, u današnjem vremenu kada je svet u krizi, država ne nalazi dovoljno vremena i sredstava da podrži velike kompanije koje se bave poslovima od javnog interesa i time je zaštita socijalnih interesa ugrožena. Bez stalne podrške države nećemo biti u mogućnosti da rastemo i da postanemo regionalni lider u oblasti reciklaže. Rast kompanije nije važan samo za vlasnike E-reciklaže, već i za sve stanovnike niškog regiona. Uzmimo za primer životnu priču 29. godišnje Milene Miljković iz Niša koja se posle 5 godina čekanja na birou zaposlila u novootvorenom pogonu niške reciklaže. Milena je inženjer informatike i zbog krize dugo je čekala na prvo zaposlenje. Jasno je da ukoliko država ne poboljša sistem podrške kompanijama koje se bave ovom granom industrije neće biti novih radnih mesta, a može da se dogodi da se masa ljudi koja deli Mileninu sudbinu vrati na biro.

zelena-industrija

Međutim, smatra se da je zelena industrija u Srbiji i dalje u nepovoljnoj situaciji jer nadležni u državi još nisu obezbedili sve neophodne uslove. Na primer, privrednici se i dalje plaše da ulože velika sredstva u nabavku postrojenja jer u Srbiji ne postoji sistem koji garantuje da će prikupljanje elektronskog i električnog otpada biti obavezno. Takođe ne postoji jasna indicija da država ima dugoročnu želju da pomogne „zelenu industriju„.

Gde je nestala korporativna društvena odgovornost?

Vlada posmatra korporativnu društvenu odgovornost kao doprinos poslovnog sektora postizanju ciljeva održivog razvoja. Kompanija E-reciklaža želi da posluje po principima društvene odgovornosti, ali nam je neophodna pomoć države jer je grana ove industrije relativno mlada i nerazvijena, sa puno nedefinisanih zakonskih pitanja koja se u budućnosti po hitnom postupku moraju urediti.

Nastavićemo da ulažemo u niški region i nećemo odustati od poboljšanja privrednog razvoja i standarda ovog pomalo zaboravljenog dela Srbije.

  • O problemu podrške privrednog razvoja pročitajte ovde
  • O povezanosti reciklaže i zaštite životne sredine pročitajte ovde

Kontakt

Pošaljite nam email
office@ereciklaza.com
Pozovite nas
0800-085-085
radnim danom od 09h do 16h!
Želite da postanete naš partner?
Pošaljite nam email sa vašim kontakt podacima