Zašto je važno reciklirati kompjuterske monitore?

Kompjuteri su danas dostupni i zahvaljujući brzom rastu tehnologije, koriste se u gotovo svim oblastima rada. Kompjuterski monitori su popularni i mnogi modeli dostupni su po pristupačnim cenama, pa ih zato često kupujemo i menjamo. Međutim, kada dođe vreme za zamenu, mnogi zaborave na recikliranje.

Podaci pokazuju da je npr. u Australiji više od 1,6 milionа kompjuterа nа deponiji, a 1,8 milionа nalazi se u sklаdištima. Većinа ljudi ih nakon korišćenja jednostavno baca, umesto da ih reciklira. Za recikliranje se ne odlučuju uglavnom zato što ne razumeju opasnost materija od kojih su monitori sastavljeni. Plastika, staklo i metal, najčešće olovo, štetni su za životnu sredinu i njihovo nepravilno odlaganje loše utiče na čovečanstvo uopšte.

Osim olova, monitori sadrže živu i kadmijum, toksične materije koje utiču kako na čoveka, tako i na biljni i životinjski svet. Naime, oko 22% izloženosti živi svake godine je od strane elektronskih uređaja.

Koliko god da ste zauzeti dnevnim obavezama, trudite se da elektronski otpad pravilno odlažete. Najlakši način je bacanje starog monitora u smeće. Ipak, važno je razmotriti vrstu otpada i odabrati pravi način za njegovo recikliranje. Ne postoji opravdanje za nepoštovanje svoje okoline.

Pobrinite se dа Vаš elektronski i električni otpаd bude pravilno sortiran i recikliran. Neka to bude nаjboljа odlukа zа okolinu i ceo živi svet.

Ukoliko imate nedoumice šta biste sa ee-otpadom, slobodno nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uređaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način