Zaboravljena elektronika

Svet od samo pre par decenija deluje kao mesto iz davne prošlosti. U ta vremena čovek se oslanjao na tehniku onoliko koliko su to internet mogućnosti dozvoljavale a bile su vrlo limitirane. Napretkom tehnologije vrtoglavo napreduju kvalitet i proizvodnja gežeta koji danas obavljaju većinu naših poslova. Moćni uredjaji su za tren oka zamenili stare i poslali ih u zaborav.

Podsetimo se nekih od gedžeta iz 80-ih i 90-godina. Ukoliko ste ih odložili u neki kutak Vaše garaže, obrišite prašinu sa njih i spremite ih za recikliranje.

1. Video rekorder (VCR)

VCR označava videokasetski rekorder koji je predvidjen za snimanje i reprodukciju audio i video zapisa televizijskog programa. Prvi komercijalno uspešan VCR predstavljen je javnosti davne 1956. godine i postigao je široku rasprostranjenu kućnu upotrebu tokom osamdesetih i devedesetih godina. 2007. godine masovna proizvodnja video rekordera zaustavljena je zbog zastarelosti uredjaja.

Danas većina ljudi čuva svoje vido materijale na klaudu dok videokasetski rekorder odmara zaboravljen na tavanu.

2. CD plejer

CD ili kompaktni disk plejer je prvi put prodat potrošačima 1982. godine. Ovo je bio prilično revolucionaran gedžet jer je predstavljao prvi prenosivi muzički uredjaj dostupan masovnom tržištu.

Tehnički gledano, CD plejer još uvek nije zastareo, jer se CD-ovi i dalje prodaju širom sveta, ali postoje i mnogi gedžeti koji su praktičniji i mogu ga zameniti, jedan od njih je mp3 plejer.

3. Telefonska sekretarica

Prva komercijalno uspešna telefonska sekretarica prodata je u Sjedinjenim Državama još 1949. godine, što je čini jednim od najstarijih komada tehnologije na ovoj listi. Pametni telefoni postali su primarni način komunikacije i učinili da analgoni telefoni preko noći počnu da izlaze iz upotrebe a samim tim i telefonske sekretarice.

4. Faks mašina

Faks je telefonski prenos skeniranog štampanog materijala koji se šalje na telefon priključen na štampač. Prvi komercijalno uspešni faks u savremenom dobu uveden je 1964. godine. Većina preduzeća više ne koristi ove arhaične mašine obzirom da se smatraju nepouzdanim komadom tehnologije.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način