Usklađivanje zakona zaštite životne sredine sa EU biće završeno do 2030. godine

Troškovi usklađivanja zakona Srbije sa Evropskom unijom u oblasti zaštite životne sredine, procenjuju se na 10,5 milijardi evra, a potpuno usklađivanje očekuje se do 2030. godine, rečeno je u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Na sastanku predstavnika Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, PKS i privrednika Srbije, ocenjeno je da poglavlje 27 u pregovorima sa EU, koje se odnosi na zaštitu životne sredine, predstavlja jedno od najsloženijih i najzahtevnijih.

Predstavnici Ministarstva energetike pozvali su privrednike da pripreme projekte i unesu ih u „Slap bazu„, kako bi ministarstvo planiralo sredstva potrebna za njihovu realizaciju.

Kako je rečeno, projekti će se finansirati iz evropskih fondova, bilateralnih donatora, međunarodnih organizacija, banaka i budžeta Srbije ili lokalnih samouprava.

Predstavnica Ministarstva energetike Olja Stanić Marić kazala je da privrednici prilikom konkurisanja za realizaciju projekta moraju imati vlasništvo nad zemljištem, „da budu spremni da će im ponekad biti potrebno kofinansiranje i pojedine dozvole, ali i da moraju biti posvećeni realizaciji projekta“.

Prema njenim rečima, ne postoji način da gradovi i opštine dobiju direktno sredstva iz različitih fondova, već je neophodno da sarđuju sa Ministarstvom energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Savetnica predsednika PKS Dušanka Samardžić kazala je novinarima da privrednici nisu sposobni sami da finansiraju projekte, pa im je zato potrebna stručna pomoć.

„Pružamo stručnu pomoć privrednicima, PKS će im pomoći da adekvatno odgovore na aplikacije, prate pozive, učestvuju na vreme i kandiduju se sa svojim projektima“, dodala je Samardžić.

Detaljnije: Zelenasrbija.rs / Izvor : Beta

Besplatno sakupljanje elektronskog i električnog otpada

Naša kompanija obezbeđuje besplatno sakupljanje elektronskog i električnog otapda na celoj teriroriji Srbije. Samim tim, umesto da vaš EE otpad bacite i time ugrozite svoje bližnje, pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za besplatan odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način.


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način