Upcycling – Reciklažni korak naviše

Jedna od trenutno najpopularnijih metoda recikliranja u svetu, a zasigurno najkreativnija, jeste upcycling. Iako je termin teško prevesti na srpski jezik, ovaj način recikliranja možemo nazvati reciklaža „naviše“ ili transformacija starog u novo.
Za razliku od tradicionalne reciklaže, gde je proces usmeren ka razbijanju otpada na sirovine koje se ponovo mogu upotrebiti, upcycling podrazumeva očuvanje odbačenog i njegov preobražaj u novi proizvod sa novom funkcijom i novim kvalitetom. Prednosti upcycling-a su mnoge, a za Vas izdvajamo samo najznačajnije:

1. Ušteda energije

Budući da upcycling ne zahteva destrukciju otpadnog materijala, ova forma reciklaže donosi značajnu uštedu resursa i energije. Uz minimalni trud i rad spretnih ruku, stari i odbačeni proizvod može dobiti potpuno novo ruho.

2. Ispoljavanje kreativnosti

Upcycling Vam dopušta da angažujete maštu i ispoljite umetnički dar. Mogućnosti su neograničene: stare uređaje ili plastične boce možete transformisati u dekorativne predmete, kreativna kućna pomagala, ali i u autentična umetnička dela.

3. Obrazovna funkcija

Budući da upcycling ne mora podrazumevati komplikovanu obradu materijala, ovom kreativnom procesu se mogu pridružiti i deca. Na taj način, uspećete da edukujute Vaše najmlađe o značaju reciklaže, ali i o značaju umetničkog stvaranja.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način