Univerzalni punjač za mobilni sprečava stvaranje 51.000 tona EE otpada godišnje

U Evropskoj uniji bi za nekoliko godina svi mobilni telefoni trebalo da se pune istim punjačem, budući da je Evropski parlament 13. marta podržao takav predlog, o kojem je sa Savetom ministara već postignut neformalni dogovor. Ovakav propis osmišljen je da bi se stvorili pogodniji uslovi za korisnike, ali i sprečilo stvaranje 51.000 tona elektronskog otpada godišnje.

“Novi propisi nam omogućavaju da koristimo jedinstveni punjač za mobilne telefone i slične uređaje. To je veoma dobra vest za sve građane i životnu sredinu”, rekao je potpredsednik Evropske komisije Antonio Tajani.

Ova izmena deo je šireg paketa za promenu propisa o radio opremi, koji je Komisija predložila 2011. godine. U radio opremu spadaju između ostalog mobilni telefoni, prijemnici GPS ili Galileo sistema pozicioniranja u prostoru, modemi kao i centralna brava na automobilima.

U saopštenju Komisije navodi se da će novi propisi omogućiti da se izbegnu problemi zbog sve većeg broja korisnika i radio opreme. Svi proizvođači moraće da primene utvrđene standarde, a smanjiće se i troškovi prilagođavanja opreme za mala i srednja preduzeća.

Izvestilac Evropskog parlamenta za ovu oblast Barbara Vajler rekla je da je nova Direktiva o radio opremi efikasan način da se spreči ometanje između različitih radio uređaja. One je takođe istakla poseban značaj odredbi o jedinstvenom punjaču, rekavši da će se time sprečiti bacanje velikog broja nepotrebnih punjača.

Izvor: EurActiv.rs

Besplatno sakupljanje elektronskog i električnog otpada

Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način.


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način