Top 5 proizvoda koji se mogu napraviti od e-otpada

Kada je reč o upravljanju otpadom, ekologija izriče poznati princip 3R, koji nalaže – reduce, reuse, recycle (srp: smanji/redukuj, ponovo upotrebi, recikliraj). Kako bismo se efiksano borili sa otpadom bilo koje vrste, potrebno da radimo na smanjivanju ukupne količine otpadnog materijala tako što ćemo reciklirati, ali i pokušati da ponovo upotrebimo odbačene i iskorišćene proizvode. Kada je reč o odgovornom ophođenju prema e-otpadu, imperativ ponovne upotrebe dotrajale elektronike nije teško ispoštovati. Kako bismo to i dokazali, predstavljamo Vam 5 interesantnih proizvida koji se mogu napraviti od starih i pokvarenih elekrtonskih uređaja.

1. Obnovljeni uređaj

Čak i kada se kompjuter, telefon ili televizor pokvare, ne znači da postaju neupotrebljivi i suvišni. Uvek možete probati da iz dotrajalih uređaja „spasite“ još uvek funkcionalne komponente, te da njihovom kombinacijom napravite obnovljeni aparat koji ćete još dugo moći da koristite.

2. Nakit

Ukoliko pronađete inspiraciju, možete od starih uređaja napraviti interesantan nakit. Imajte na umu da se u odbačenoj elektronici nalazi značajna količina srebra i zlata, te da nakit koji dizajnirate može biti i vredan.

3. Žice

Teški metali poput cinka i bakra mogu se iskoristiti za pravljenje novih žica, koje kasnije možete upotrebiti u daljem procesu kućnog „majstorisanja“.

4. Nameštaj

Pravljenje nameštaja je možda najkomplikovaniji DIY način upravljanja e-otpadom, pošto zahteva i kreativnost, ali i ozbiljnu veštinu. Ipak, ako posedujete obe predispozicije, mogućnosti su neograničene.

5. Dekorativni elementi

Ukoliko volite da se bavite uređenjem enterijera, delove odbačenih uređaja možete rekreirati i transformisati u originalne dekorativne elemente. Zahvaljujući Vašoj mašti i veštim rukama, neupotrbljive i bačene komponente mogu prerasti u prava umetnička dela.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način