Svetski dan zaštite životne sredine i Dan Nacionalnog parka Đerdap

Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se 5-og juna svake godine zarad podizanja svesti o ekološkim problemima poput zagađenja vode, vazduha i zemljišta, globalnog zagrevanja, održivog razvoja, ali i kriminalnih radnji prema zaštićenim životinjskim vrstama. Praznik je ustanovljen na Generalnoj sednici UN-a 1972., a prvi put je obeležen dve godine kasnije pod sloganom „Samo je jedna Zemlja“ (Only One Earth).

U srbiji se, osim Svetskog dana zaštite životne sredine, obeležava i Dan Nacionalnog parka Đerdap.

Nacionalni park Đerdap je najveći prirodnjački i arheološki muzej u Evropi sa širokim diverzitetom biljnog sveta, ali sa mnogim kulturno-istorijskim spomenicima. Pored 1100 biljnih vrsta i 110 vrsta ptica, Đerdap je bio i dom neolitskog čoveka, o čemu svedoči nalazište Lepenski Vir, ali se pokazao dostojnim prebivalištem i velike rimske i vizantijske civilizacije. Đerdapska klisura, kroz koju prolazi Dunav, a koja se prostire od Golupca do Kladova, predstavlja najlepšu klisuru u Evropi.

Podudaranje ova dva značajna eko-praznika ne treba da se posmatra kao slučajnost: Dan Nacionalnog parka Đerdap treba da nas podseti da nam je ovo jedinstveno prirodno blago predato na čuvanje, te da se prema njemu treba ophoditi upravo u duhu principa koje promoviše Svetski dan zaštite životne okoline.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način