Šta uraditi pre reciklaže elektronskih uređaja?

Poslednja istraživanja pokazuju da se sve veći broj ljudi opredeljuje da otpremi svoje stare, neupotrebljive uređaje u reciklažene centre. Ipak, veliki deo populacije ne zna da postoje određeni pripremni koraci koje je preporučljivo izvesti pre nego što se elektronski otpad podvrgne reciklažnom procesu. Kako bismo i u ovom segmentu eko-obrazovanja poboljšali rezultate, predstavljamo Vam 4 ključne stvari koje treba da obavite pre nego što pošaljete e-otpad na reciklažu.

1. Napravite bekap

Ukoliko želite da se zauvek oslobodite starog kompjutera ili mobilnog telefona, proverite prvo da li ste sa uređaja prebacili sve podatke od značaja. Da biste napravili bekap i sačuvali Vaše vredne fajlove, možete koristiti cloud storidž ili ekterni hard disk.

2. Uklonite katrice i storidž

Pre nego što otpremite uređaje na reciklažu, uklonite sve memorijske kartice. Recimo, izvadite iz Vašeg starog mobilnog telefona SD karticu, na kojoj se najverovatnije nalazi većina Vaših fotografija, dokumenata i ostalih ličnih fajlova.

3. Obrišite sve

Iako se u reciklažnim postrojenjima vrši uništenje podataka, nikada nije na odmet dodatna opreznost. Kako biste bili potpuno sigurni, obrišite sve lične podatke sa Vašeg kompjutera i mobilnog telefona. Proverite da li ste se izlogovali sa svih naloga i obrišite sve šifre.

4. Izvadite baterije

Budući da se baterije posebno recikliraju, savetujemo da ih izvadite iz uređaja.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način