Šta se može napraviti od recikliranog e-otpada

Da li ste se ikada zapitali šta se dogadja sa e-otpadom kada prodje kroz proces reciklaže?

Tehnologija koju koristimo u 21. veku je izradjena od metala i drugih materijala koji se mogu ponovo koristiti za izradu drugih proizvoda. Zlato, bakar, plastika, staklo, platina, titanijum, paladijum, cink i srebro su samo neke od izuzetno vrednih sirovina koje se koriste za izradu računara, telefona, televizora, kuhinjskih aparata i drugih aparata za kancelariju i domaćinstvo.

Kada ovi uredjaji dotraju, najbolje bi bilo da ih recikliramo i omogućimo njihovo ponovno korišćenje u iste ili druge svrhe. Neki od mogućih načina korišćenja recikliranih uredjaja su sledeći:

Ponovna izrada uredjaja

Za izradu jednog uredjaja, npr. televizora, kao što smo već pomenuli, potrebno je upotrebiti razne plemenite metale. Umesto što ćemo eksploatisati prirodne resurse i na kraju ih dovesti do potpunog nestanka, mnogo je pametnije da ih koristimo iz recikliranih uredjaja.

Izrada nakita

Ovaj segment koji se tiče reciklaže, posebno raduje žensku populaciju. Zlato, bakar i platina iz recikliranih uredjaja često završe kao lep komad nakita.

Nameštaj

Plastični delovi elektronskih uredjaja se nikako ne bacaju. Poseban problem naše planete predstavlja odbačena plastika. Umesto da zagadjuje reke i mora, plastika može biti pretočena baštenske stolice.

Žice

Žice uvek imaju veliku potražnju jer su potrebne skoro svuda. Metali poput bakra ili cinka mogu se razdvojiti i preraditi u potpuno nove žice koje se mogu koristiti u stambenim zgradama ili u komercijalne svrhe.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:

Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način