Reciklaža iz antičkog doba

Iako je reciklažna industrija počela tek nedavno da se razvija, svest o reciklaži i njenim benefitima stara je skoro koliko i prve civilizacije. Metode reciklaže, redukcije i ponovne upotrebe bile su dobro znane skoro svim starim narodima, ali i redovno upražnjavane.

Stari Rimljani su posebno bili očarani idejom reciklaže i ponovne upotrebe. Prema istoričaru Pliniju, sve nepotrebne bronzane statue (obično statue božanstava i velikih vodja pokorenih naroda) uredno su se otpremljivale na topljenje, kako bi se bronza iskoristila i vratila u proces proizvodnje. Osim toga, stari Rimljani su negovali tradiciju reciklaže gradjevinskog materijala. Dobar deo Hadrijanovog zida, koji je podignut kako bi se zaštitila rimska Britanija od napada varvara, Rimljani su srušili, a materijal iskoristili kako bi sagradili kuće za narod koji je živeo u toj oblasti.

Malo koga će iznenaditi podatak da su Vikinzi fanatično praktikovali reciklažu metala. Prema Nacionalnoj geografiji, na arheološkom nalazištu u Jorku, u Engleskoj, pronadjeni su ostaci vikinškog reciklažnog centra iz 11-og veka. Teorija je da su upravo ovde Vikinzi donosili svoje neupotrebljivo oružje i orudje kako bi se metalni predmeti otopili, a materijal vratio u proces proizvodnje.

Reciklaža papira takodje ima dugu istoriju. Naravno, poreklo ideje o ovoj vrsti reciklažnog procesa je potpuno pragmatične prirode. Budući da je proizvodnja papirusa i pergamenta bila jako komplikovana, u mnogim starim kulturama je bio običaj da se koristi kiselina kako bi se obrisali manuskripti koji više nisu bili potrebni. Danas, ovi ponovo upotrebljeni papiri i rukopisi su poznati pod nazivom palimpsest (bukvalni prevod: ponovo pisanje na ostruganom pergamentu).

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način