Prednosti i mane „Pametnih gradova“

Sigurno ste upoznati sa izrazom Internet of Things (IoT) koji se, izmedju ostalog, odnosi na pametne gedžete koji čine život lakšim. Temeljeći se na IoT-u, širom sveta uzdižu se „pametni gradovi“.

Jedan od IoT projekata, koji život u nekim gradovima čini lakšim, boljim i naprednijim je ugradnja senzora temperature, osvetljenja i pokreta u zgradama i autobusima. Na ovaj način je omogućeno automatsko prilagodjavanje energetskih sistema u skladu s ljudskim potrebama a u cilju energetske efikasnosti i poboljšanja sigurnosti.

Na sličan način, vlade širom svijeta saradjuju sa tehnološkim firmama kako bi „pametnije“ rekonstruisali razne gradske objekte. Iako bi to moglo učiniti život u gradovima sigurnijim i kvalitetnijim, ne bi trebalo slepo pratiti tehnološki napredak, koji bi bez kvalitetnog dizajna preplavio gradove e otpadom.

Kako grad postaje pametan?

„Pametan grad“ je onaj koji koristi pristup zasnovan na znanju u cilju poboljšanja ekonomije, saobraćaja i životne sredine, povezan je pomoću računara i senzora radi lakše analize podataka. Tehnički giganti pružaju svoju stručnost da grad postane „pametan“ i održava svoje sisteme.

Barselona je jedan od gradova koji je stekao reputaciju jednog od najboljih svetskih „pametnih gradova“, pošto su postojeće zgrade i infrastruktura opremljeni senzorima i preradjivačima za praćenje i održavanje infrastrukture, kao i za planiranje budućeg razvoja. Grad je obezbedjen punjačima za električna vozila i pametnim parkirnim mjestima. Sistemima za navodnjavanje upravljaju senzori i sistemi za obradu podataka. Sistem javnog prevoza ima interaktivne ekrane osetljive na dodir i USB punjače.

Mnogi tvrde da bi poboljšanjem prikupljanja i praćenja podataka i omogućavanjem odgovora u realnom vremenu pametni sistemi doveli do boljih ekoloških ishoda. Na primer brže i efikasnije reciklaže.

Bez obzira na prednosti pametnih gradova, postoji i druga strana medalje.

Neke studije pokazuju da pametni gradovi zapravo dovode do veće upotrebe energije. U najboljem slučaju, mogu završiti „na nuli“ u pogledu održivosti,  jer se pozitivni i negativni uticaji često poništavaju.

Takodje, tu je i aktuelni problem e-otpada koji predstavlja globalni izazov. Ovaj problem se najčešće javlja zbog proizvoda dizajniranih na taj način da imaju kratak životni vek.

Potrebe pametnog grada su velike. Neophodna je integracija senzora, ekrana, baterija i procesora. Kompjuterski procesori i softverski sistemi su kratkotrajni i potrebna im je nadogradnja svakih nekoliko godina. Nadogradnja tehnologije ne ide u prilog efikasnosti a količina e otpada raste.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:

Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način