Mobilni telefon i održivi razvoj

U 21. veku vodi se jedna od najvećih borbi za očuvanjem okoline. Sa tim u vezi svaki pojedinac može doprineti na neki način. Jedan od pimera je da prilikom  kupovine brinemo o održivom razvoju, te kupujemo pametno, odnosno biramo uredjaje koji su eco-friendly tj. one koji ne narušavaju sklad u životnoj sredini.

Ovo nije nimalo lak zadatak obzirom da se danas svi uredjaji izradjuju sa veoma kratkim rokom trajanja kako bismo ih što pre zamenili novim i  nastavili začarani krug konzumerizma.

Uzmimo za primer mobilni telefon. Danas se mobilni telefoni prave uspomoć nestandardnih delova, bez postojanja rezervnih delova, tehnologija se brzo menja te  stari telefoni ne mogu da je isprate, popravke su izuzetno skupe te se češće odlučujemo za kupovinu novog telefona.

Procenjuje se da na jednu osobu dolazi jedan i više aktivnih mobilnih telefona. Uzmimo u obzir da će svi oni postati beskorisni za manje od godinu dana.  Matična ploča, displej i baterija su delovi telefona koji će naneti najviše štete okolini. Dospevši u okolinu ovi delovi mobilnih telefona mogu izazvati  ogromnu kontaminaciju kao i sama izrada novih delova za buduće telefone.

Postavlja se pitanje koji je onda mobilni telefon dobar po okolinu? Najbolji telefon je onaj koji već imate. Produžavanjem radnog veka Vašeg telefona  možete smanjiti štetan uticaj po okolinu za 40%. Na koji način da to sprovedete u delo:

-zamenite bateriju
-zaštitite displej od oštećenja
-kupite polovni telefon
-u krajnjoj liniji reciklirajte

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:

Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način