Koja je veza između Olimpijskih igara u Tokiju i elektronskog otpada?

Organizatori Olimpijade, koja će 2020. godine biti održana u Tokiju, objavili su vest, da će medalje napravljene u čast najboljim sportistima, biti izrađene od materijala izdvojenog iz dotrajalih elektronskih uređaja.

Poznata je činjenica da mobilni telefoni, foto-aparati i laptopovi sadrže velike količine zlata, srebra i bonze. Sve što je potrebno za izradu medalja nalazi se u brojnim dotrajalim uređajima koje gotovo svako domaćinstvo ima. S’toga je upućen apel građanima Japana da doniraju svoj e otpad iz koga će potom biti ekstrahovani ovi plemeniti metali.

Zvaničnici su objavili da je odaziv naroda odličan, te očekuju da će do kraja marta prikupiti dovoljno zastarelih elektronskih uređaja, zahvaljujući kojima će moći da izrade sve medalje za Olimpijadu i Paraolimpijadu.

Primera radi, 19 meseci nakon objave o prikupljanju uređaja, prikupljeno je 47.488 tona e otpada. Do danas je izdvojeno 2.700 kg bronze što je i bio cilj, dok je prikupljanje potrebne količine zlata i srebra izvesno u skorije vreme zahvaljujući dovoljnim zalihama starih uređaja.

Na ovaj način, Japan promoviše ne samo zdrav život i sport već i značaj očuvanja životne sredine. Dizajn medalja predstavlja spoj japanske kulture i atletskog duha.

Na ovaj način, Japan promoviše ne samo zdrav život i sport već i značaj očuvanja životne sredine. Dizajn medalja predstavlja spoj japanske kulture i atletskog duha.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način