Kako e-reciklaža doprinosi zaštiti podataka

Tehnologija svakim danom sve više napreduje, uzrokovajući hiperprodukciju i hiperpotrošnju. Pametni telefoni dolaze sa sve boljim funkcionalnostima i opcijama, a kompjuteri sa sve jačim komponentama. Zajedno sa povećanom proizvodnjom i produkcijom, nužno se javlja i uvećanje količine odbačenih elektronskih uredjaja. Već je poznato da, zarad zaštite životne sredine i zdravlja ljudi i životinja, treba beskompromisno slediti princip e-reciklaže. Ipak, postoji još jedan bitan razlog koji ide u prilog prakse reciklaže elektronskih uredjaja: bezbednost ličnih podataka.

Mobilne telefone, kompjutere i tablete danas karakteriše multifunkcionalnost. Savremeni čovek obavlja putem telefona finansijske transakcije, deli sa prijateljima lične podatke, fotografije i video zapise. Dalje, svaki put kada korisnik vrši internet pretragu preko svog uredjaja, obavlja se pamćenje podataka. Sa druge strane, retko koji lični uredjaj poseduje adekvatnu zaštitu od kradje podataka. Kada na sve ovo dodamo i činjenicu o pojačanoj potrošnji elektronskog uredjaja, dospevamo u središte problema. Budući da se dobar deo populacije još uvek odlučuje na nepropisno i nesavesno bacanje elektronskih uredjaja, neizbežno sebi nameće rizik od kradje ličnih podataka.

Iako je ključni razlog za bacanje telefona ili kompjutera njihova neispravnost, poznato je da mnogi od nas naprosto odbacuju svoj uredjaj kada se na tržištu pojavi novi model. Ovaj obrazac ponašanja pravi mesta za potencijalne bezbednosne rizike. Ukoliko Vaš mobilni telefon ili laptop dospe u pogrešne ruke, svi već usladišteni podaci se mogu zloupotrebiti. Zbog toga se neizbežno postavlja pitanje: šta učiniti sa uredjajem koji je iz bilo kog razloga postao suvišan?

Jedino se praktikovanjem e-reciklaže može se izbeći rizik od kradje i zloupotrebe podataka. Kada se obratite Vašem recikleru i odlučite na otpremanje sve neželjene elektronike u reciklažno postrojenje, možete biti sigurni da će Vaši podaci, koji su možda pukim slučajem ostali na uredjaju, biti potpuno uništeni. Stoga, možemo zaključiti da e-reciklaža, osim što doprinosi opštem zdravlju naše planete, ima i povoljan uticaj na Vašu ličnu bezbednost.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način