Igra reciklaže: vodič za roditelje

Potreba za reciklažom je nepobitna: recikliranje dovodi do očuvanja životne sredine i zdravlja planete, ali donosi i raznovrsne ekonomske benefite koji se ostvaruju preko modernog rudarstva i otvaranja novih radnih mesta. Savremeni čovek prihvata značaj reciklaže kao gotovu činjenicu. No, kako objasniti najmladjima medju nama smisao i značaj reciklaže? Kako inspirisati i navesti decu na recikliranje? Da bismo odgovorili na ova pitanja, pokušali smo da sastavimo kratki vodič koji će pomoći roditeljima i deci na njihovom reciklažnom putu odrastanja. Ukoliko se odlučite da sledite korake ovog malog vodiča za roditelje, reciklaža može lako postati igra kako za Vaše dete, tako i za Vas.

Zabavna dimenzija reciklaže

Kako biste uspešno nagovorili dete na praksu recilkaže, pokušajte da recikliranje predstavite kao zabavu. Napravite šarene, kreativne kantice za reciklažu papira, plastike i stakla ili dopustite detetu da ih samo dekoriše. Potom se, zajedno sa detetom, upustite u pažljivo sortiranje i rasporedjivanje materijala po kanticama. Ukoliko želite, možete da iznad svake kantice postavite tabelu preko koje ćete pratiti Vašu aktivnost recikliranja, ali i dinamiku recikliranja Vašeg deteta. Probutite u njemu takmičarski duh, a onda i svest o značaju reciklaže.

Ekonomska dimenzija reciklaže

Poznato je da reciklaža ima i svoju ekonomsku stranu, te da može recikleru doneti značajni profit. Upravo ovu činjenicu možete iskoristiti pri edukaciji deteta. Nakon svake uspešne nedelje ili meseca recikliranja, odvedite dete u poslastičaru ili u bioskop i poručite mu da izlazak plaćate novcem stečenim od reciklaže. Na kraju reciklažne godine, možete ga častiti i nekim većim poklonom. Na ovaj način ćete upoznati dete sa benefitima prakse recikliranja, ali i sa osnovnim principima etike rada.

Artistička dimenzija reciklaže

Na kraju, imajte na umu da uvek možete trasnformisati reciklažni projekat u umetničko stvaranje. Skupite plastične boce, čepove, kartonske rolne i ostale ambalaže, udružite ih sa bojicama i ukrasnim trakama i upustite se u radost stvaranja. Vaše dete će istovremeno usvojiti znanje o potrebni reciklaže, ali i potrebi umetničkog delanja.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:

Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način