Gradovi koji ne proizvode otpad

Filozofija Zero waste (bez otpada, nula otpada), podstiče recikliranje i ponovnu upotrebu otpada na taj način da on praktično prestaje da postoji. Cilj je da se smeće ne odlaže na deponije ili još gore na za to nepredvidjena mesta te da se eksploatacija novih resursa maksimalno smanji. Trenutno, situacija nije idealna jer se, na primer, u nekim zemljama samo 5% E otpada zapravo reciklira. Šta je sa onih 95%?

S obzirom na to da je Zero waste plan izuzetan, danas ga skoro 400 gradova Evrope primenjuje. Ove gradove nadziru i pomažu Zero waste organizacije, kao i kancelarija u Briselu i veliki broj stručnjaka iz prakse. Plan prevazilazi recikliranje i fokusira se na smanjenje otpada, ponovnu upotrebu pa tek ukoliko je neophodno – recikliranje proizvoda, a zatim i na kompostiranje ostatka. Inženjeri promovišu programe za ponovnu upotrebu, recikliranje i očuvanje i što je najvažnije, naglašavaju održivost uzimajući u obzir čitav životni ciklus proizvoda, procesa i sistema. Sistem nastoji da eliminiše otpad na taj način što će smanjiti potrošnju i preoblikovati proizvode i ambalažu za ponovnu upotrebu a zatim ih vratiti na tržište ili nazad u zemlju.

Postoje dve kategorije gradova sa nula otpada :

  1. Gradovi koji su se obavezali da će krenuti Zero waste stopama. Ovi gradovi redovno koordiniraju sa grupama članica Zero Waste Evrope na putu ka ostvarenju fenomenalnog napretka.
  2. Gradovi za primer. Ovi gradovi proizvode manje od 75 kg otpada po osobi godišnje, predvodnici su rastućeg kretanja prema nultom otpadu i često su u fokusu studija slučaja.

Mapa od skoro 400 gradova i opština širom Evrope, koji su posvećeni nultom otpadu, svedoči da je ovo program vredan pažnje na koji bi trebalo usmeriti sve snage.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način