E-reciklaža reciklirala skoro 13.000 tona opasnog otpada

Energetska efikasnost

Večernje novosti: Preduzeće „E-reciklaža“ ove godine je recikliralo skoro 13.000 tona elektronskog i električnog otpada, što je za 30 odsto više nego prošle godine.

Ove godine izvezli su na dalju preradu u Nemačku 30 tona freona i oko 30 tona kondenzatora, a u Holandiju 800 tona olovnog stakla.

Reč je o gasu i proizvodima koji veoma štetno deluju na životnu sredinu. Samo jedan kondenzator može da zagadi čitav ar zemlje„, istakao je direktor „E reciklaže“ Ninoslav Milenković, navodi se u saopštenju.

ninoslav-milenkovic

Reciklažna industrija u našoj zemlji ima velike potencijale za razvoj, ali problem i dalje predstavlja to što preduzeća koja se bave reciklažom opasnog otpada nadoknadu dobijaju otprilike 15 meseci nakon započetog posla.

Moramo tokom čitave godine da sami finansiramo prikupljanje i preradu opasnog otpada pošto se konkurs za isplatu nadoknade raspisuje se tokom godine, a sredstva dobijaju par meseci po okončanju konkursa„, istakao je Milenković.

Troškovi prikupljanja i reciklaže električnog i elektronskog otpada su izuzetno veliki, jer primera radi samo „E-reciklaža“ u lancu prikupljanja i prerade ima stalno angažovanih oko 1.500 ljudi.
„E-reciklaža“ će se naredne godine pojaviti na reciklažnom tržištu ne samo kao preduzeće koje prikuplja i reciklira električni i elektronski otpad, već i kao proizvođač mašina za reciklažu i rezervnih delova za ove mašine.

Milenković je istakao da je ovo preduzeće uspelo da proizvede mašine koje po tehnologiji reciklaže koju koriste, ne zaostaju ni po čemu za nemačkom tehnologijom.

Uneli smo i neke inovacije u postojeću tehnologiju koju smo kupili od Nemaca, tako da možemo da je ponudimo kupcima na svetskom tržistu i pokažemo da srpska reciklažna na industrija može da se takmiči sa vodećim svetskim reciklažnim industrijama„, rekao je Milenković.

„E-reciklaža“ ima postrojenje koje omogućava da se tokom reciklaže uređaja koji sadrže freon, iz njih izvuče sav ovaj gas.

Izvor: Večernje novosti


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način