E otpad, pravi hemijski koktel

Odbačeni električni i elektronski uređaji koji su došli do kraja svog „života“ čine najbrže rastuću vrstu otpada na svetu. Količina odbačene elektronike je nakon 2017 godine porasla za oko 33% što odgovara težini 11 velikih piramida u Gizi.

Za razliku od drugih vrsta komunalnog otpada, e-otpad je pravi hemijski koktel smućkan od složene mešavine opasnih, visoko toksičnih materija i vrednih, ekonomski isplativih, plemenitih metala. Pošto se čak 60 elemenata iz periodnog sistema može naći u složenoj elektronskoj opremi, potrebne su sofisticirane tehnologije obrade kako bi se maksimizirao oporavak dragocenih resursa, a da se u isto vreme umanji negativan socijalni ili ekološki uticaj. Ovo je veliki izazov za reciklažnu industriju koji u isto vreme može biti prednost.

Pored toga što odgovorno odlaganja e-otpada sa sobom nosi ekološki i zdravstveni imperativ, ono ima i dobar ekonomski smisao. Vremenom, ljudi će shvatiti da je e-otpad dragocena roba, te da su elektronski uređaji alternativni izvor baznih metala, poput bakra (Cu) i kalaja (Sn), specijalnih metala poput kobalta (Co), indijuma (In) i antimona (Sb), kao i plemenitih metala kao što su srebro (Ag), zlato (Au), paladijum (Pd) i platina (Pt). Iako su količine ovih metala u pojedinačnom uređaju male, na primer, 250 mg srebra se koristi u svakom mobilnom telefonu, ako uzmemo u obzir da se globalna prodaja mobilnih telefona broji stotinama miliona, ekonomska korist od obnavljanja i recikliranja odbačenih ili zastarelih mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja je jasna.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način