Daisy – robot koji čuva planetu

Neposredno pred Dan planete Zemlje ove godine, Apple je prezentovao svoj novi proizvod. Ne, nije u pitanju novi telefon, već upravo nešto što ih „ubija“. Tako je sa svetom upoznata novorodjena Daisy, robot za reciklažu. Njena uloga je da rastavlja vredne elemente podobne za recikliranje iz mobilnih telefona, konkretno iz iPone uredjaja.

Kako Daisy radi?

Proces počinje tako što Daisy prvo skenira telefon, kako bi odredila koji je model i marka telefona u pitanju. Dalje, pomoću vakuuma precizno odvaja različite elemente i metale, od kojih većina može ponovo da se iskoristi.

Daisy ima više namena u Apple kompaniji ali je njena glavna primena upravo rastavljanje telefona na delove koje kompanija šalje svojim saradnicima na dalju preradu.

Iz Apple-a kažu da je ovaj korak ključan, jer bi u suprotnom delovi koji se mogu iskoristiti u reciklaži, kao i vredni materijali, završili u industrijskim drobilicama. U ovoj kompaniji naglašavaju da nema smisla reciklirati telefone, automobile i tostere na isti način, jer pored stakla i aluminijuma koji se odvoje od telefona, ostatak bude zdrobljen u hrpu plastike i metala, umesto da bude recikliran.

Ovakvim drobljenjem takodje je nemoguće sačuvati retke prirodne magnete koji se nalaze u zvučnicima iPhone aparata, a teško je i skupo nabaviti ih. Uz pomoć Daisy ovo ne predstavlja problem.

Foto: Apple

Daisy je zapravo „starija sestra“

Daisy je nova, unapredjena verzija njenog prethodnika Liama, koji je započeo ovu praksu. Liam je predstavljen 2016. godine i mogao je rastaviti i reciklirati 1.2 miliona iPhone 6 aparata za godinu dana.

Medjutim, dok je Liam bio organičen samo na iPone 6, Daisy je osposobljena za rastavljanje 9 različitih modela iPhone uredjaja, bez rizika da ih ošteti. Daisy može rastaviti i reciklirati 200 iPhone-a na sat, što je manje od Liama, ali je ulimativna prednost ove „starije sestre“, pored većeg opsega aparata sa kojima radi, ta što Daisy ne zahteva promenu alata ili brzine dok prelazi sa jedne verzije iPhone-a na drugu.

Nastala od nekih Liamovih delova i na temelju saznanja i istraživanja koja su radjena na njemu, Daisy predstavlja najefikasniji način odvajanja vrednih materijala sadržanih u iPhone uredjajima, kako kažu iz Apple kompanije.

Zašto?

Stari telefoni završavaju u rukama kompanija koje „preradjuju“ preko 90 tona mobilnih telefona godišnje ili, u najgorem slučaju, završavaju na deponiji.

Recikliranjem samo jednog mobilnog telefona uštedi se dovoljno energije da se jedan laptop napaja čak 44 sata. Recikliranjem milion mobilnih telefona dobija se 34 kilograma zlata, 350 kilograma srebra, oko 15 kilograma paladijuma i 16 000 kilograma bakra.

Neadekvatno odlaganje elektronskog otpada predstavlja veliku opasnost po našu životnu sredinu i dovodi do zagadjenja usled toga što sadrži opasne supstance poput žive i olova.

Zato je Daisy sposobna da precizno odvoji sve navedene delove i tako zaštiti planetu od negativnih posledica.

Daisy trenutno operira u Ostinu, u Teksasu, a u planu je kreiranje njene sestre bliznakinje koja će biti locirana u Holandiji. Dok roboti ovakve vrste ne budu dostupni i u Srbiji, ono što mi možemo da uradimo je da savesno odlažemo svoje mobilne uredjaje i tako štitimo sebe i svoju okolinu.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:

  • Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
  • Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
  • Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com

Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način