5 Mitova e reciklaže

E otpad predstavlja jednu od najaktuelnijih tema 21. veka. Bez obzira na to što se o njoj neprestano govori sa stanovišta očuvanja zdravlja i životne sredine ponovo dolazi do brojnih nedoumica vezanih za odlaganje i upravljanje e otpadom. U cilju edukacije, rešili smo da „bacimo svetlo“ na neke od najčešcih mitova vezanih za ovu temu.

1.Mit: Nemoguće je izbeći stvaranje deponije.
Činjenica: Tehnologija reciklaže elektronskog otpada je u tolikoj meri uznapredovala, da je moguće mnogo više reciklirati i na taj način izbeci stvaranje deponija ili makar smanjiti količinu otpada koja utiče na širenje istih.

2.Mit: Samo se stari televizori i računari mogu reciklirati.
Činjenica: Sva elektronika se može reciklirati počevši od računara, monitora, mobilnih telefona preko servera, prekidača, test opreme, laboratorijske opreme, opreme za medicinske snimke, optičke opreme pa sve do mrežnih uredjaja, tableta i ostalih gedžeta.

3.Mit: Bolje je reciklirati i uklanjati elektronski otpad nego proći kroz proces obnove i ponovne upotrebe.
Činjenica: Kada završite sa komadom elektronske opreme zbog odredjenog kvara, ne morate nužno da ga odbacite. Mnogi elektronski uredjaji – od servera do CT skenera – i dalje mogu biti popravljeni i ponovo upotrebljeni iako ih neko možda smatra zastarelim.

4.Mit: Ne možete učiniti ništa da sprečite izvoz e-otpada u inostranstvo u zemlje sa slabim ekološkim propisima.
Činjenica: Uz pravilnu politiku i edukaciju osoblja, možete kontrolisati način na koji vaša organizacija upravlja e-otpadom.

5.Mit: Odlaganje e-otpada je problem.
Činjenica: Odlaganje elektronskog otpada je prilicno jednostavno, pod uslovom da imate pravo znanje i pouzdanog partnera. Postoje jednostavni koraci koje svaka organizacija – velika ili mala – može preduzeti u cilju podizanja ekološke svesti i savesti i smanjenja e otpada.

Sve u svemu, odlaganje e-otpada ne odnosi se samo na recikliranje. Takodje je u vezi sa održavanjem propisa o zaštiti životne sredine, pokretanjem biznisa i poboljšanjem ekonomske situacije, što bi trebalo da bude vin-vin situacija za sve.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način