5 jednostavnih saveta kako da redukujete ee-otpad

Ubrzana, masovna proizvodnja elektronskih i električnih aparata, kao i naša konstantna potreba za novim modelima uredjaja, utiču na neprestano uvećavanje količine ee-otpada. Već je utvrdjeno da je ee-otpad najbrže rastuća vrsta otpada na svetu. No, zbog čega bi trebalo da nas zanima ovaj trend rasta i gomilanja ee-otpada?

EE otpad je termin koji se odnosi na dotrajale, odbačene električne i elektronske uredjaje. Većina ovih uredjaja sadži toksične supstance koje trajno mogu zagaditi vodu i zemljiste, doprineti globalnom zagrevanju i ugroziti zdravlje ljudi i životinja. Ukoliko uzmemo u obzir ove poražavajuće podatke, lako je shvatiti zbog čega redukcija ee-otpada treba da postane prioritet za nase društvo. Kako bismo, kao pojedinci, doprineli ovoj društveno odgovornoj praksi, dovoljno je da sledimo 5 jednostavnih saveta.

1. Reevaluacija

Pre nego što Vas savlada želja za novinom, zapitajte se da li Vam je zaista potrban novi model telefona ili novi TV. Reevaluacija uredjaja koji posedujemo je uvek prvi korak pri odlučivanju o kupovini novog. Imajte na umu da često novi modeli elektronskih uredjaja, i pored pompeznog plasiranja na tržište, dolaze sa minimalnim poboljšanjima performansi. Osim toga, treba imati u vidu da se stari model skoro uvek moze apgrejdovati. Otuda savet broj 2.

2. Apgrejdovanje

Poznato je da se mnogi uredjaji (poput kompjutera ili mobilnog telefona) lako mogu apgrejdovati i time izjednačiti “snage” sa svojim novom verzijom. Stoga, pre nego što se upustite u kupovinu novog uredjaja, razmislite da li Vam je, u stvari, potrebna samo nova komponenta koja će produžiti radni vek Vašeg starog uredjaja i istovremeno mu pridodati nove funkcije.

3. Prodaja i doniranje

Ukoliko ipak niste zadovoljni starim modelom uredjaja, a iscrpli ste sve mogućnosti za njegovo apgrejdovanje, nemojte ga baciti. Elektronski i električni uredjaji (ili neke od njihovih komponenti) se uvek mogu prodati, ali i donirati. Posetite neku lokalnu školu ili humanitarnu organizaciju kako biste se raspitali o mogućnostima doniranja. Vaš stari kompjuter, ukoliko je ispravan, može poslužiti kao nastavno sredstvo u nekoj obrazovnoj ustanovi.

4. Edukacija

Edukacija i samoedukacija je najbitniji momenat budjenja svesti o štetnosti ee-otpada. Pročitajte i naučite više o nepovoljnom uticaju ee-otpada na klimu, o štetnosti freona, ali i o otrovnim supstancama koje se nalaze u svakom mobilnom telefonu. Naravno, kako biste pokrenuli razvoj globalne ekološke svesti, informišite prijatelje i prenesite znanje Vašoj deci.

5. E reciklaža

Kada uredjaj ipak dospe do kraja svog radnog veka, te se nepopravljivo pokvari, nemojte ga nesavesno odlagati. Jedino rešenje za dotrajale elektronske i električne uredjaje jeste e-reciklaža.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:

Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način