3 ključna pravila za reciklažu kompjutera

Uglavnom je teško oprostiti se od starog kompjutera. Kada se koristi u dužem periodu, onda se u kompjuteru nakupi dosta vrednog materijala poput porodičnih fotografija, video snimaka, ali i poslovnih dokumenata, knjiga i ostalih pisanih sadržaja. Upravo se zbog toga najčešće opredeljujemo da ga samo premestimo u garažu ili pomoćnu prostoriju i da sačekamo da dođe vreme kada ćemo imati strpljenja da sve fajlove pregledamo i sortiramo. Naravno, taj trenutak nikada ne dođe – kada kupimo novi kompjuter, uglavnom sa starog prebacimo ono što je neophodno, a ostatak materijala ostane zauvek na zaboravljenom storidžu. Samim tim, odbačeni kompjuter ostaje da čami na nekoj polici, na koju se kasnije šalju i ostali stari i neupotrebljivi uređaji. Ipak, jedino prihvatljivo rešenje, kako za stari kompjuter, tako i za ostalu elektroniku, jeste e-reciklaža. Kako bismo Vas inspirisali da se priključite akciji pametnog i odgovornog recikliranja, predstavljamo Vam 3 ključna pravila za reciklažu kompjutera.

Pravilo 1: sačuvajte ili se oprostite od fajlova

Iako je ovo najnaporniji korak u procesu reciklaže, mora se preći. Pregledajte pažljivo sve fajlove sa starog kompjutera i odlučite šta je potrebno, a šta nije neophodno sačuvati. Ukoliko Vam je zamorno da pomoću USB uređaja prebacujete sa jednog na drugi kompjuter, aploudujte sav sadržaj na neki online storidž. Onda ćete moći u bilo kom trenutku da se vratite na fajlove, da ih pregledate i odlučite koje ćete sačuvati.

Pravilo 2: obrišite sve sa hard diska

Kada ste prošli kroz proces sortiranja fajlova, vreme je da sav sadržaj obrišete. Iako u reciklažnom centru svaki uređaj prolazi detaljnu proveru, uvek je potrebno da budete oprezni. Stoga, obrišite sve što se nalazi na starom kompjuteru i proverite da li ste se izlogovali sa svih akauntova.

Pravilo 3: ne zaboravite na dodatnu kompjutersku opremu

Zajedno sa kompjuterom, postaju suvišni i ostali delovi poput miša, tastature, monitora, ali i kablova. Kada ispoštujete prethodna dva pravila, vreme je da prikupite i ovu odbačenu elektroniku, te da je, zajedno sa kompjuterom, pošaljete u reciklažni centar.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način