11 Interesantnih činjenica o E otpadu

Iako se skoro 100% e-otpada može se reciklirati, većina otpada ne stigne do procesa reciklaže. Recikliranjem e-otpada oporavljaju se mnogi resursi i smanjuje otpuštanje velike količine toksičnih hemikalija u okolinu. Supstance kao što su olovo, kadmijum i živa u elektronskom otpadu su izuzetno opasne po zdravlje, jer mogu uzrokovati teška oštećenja naših organa. U mnogim zemljama u razvoju, deca najviše pate od uticaja nepravilnih mera reciklaže. Obzirom na to da se broj kupljenih elektronskih uredjaja svake godine uvećava, problemi neadekvatnog odlaganja elektronskog otpada će takodje rasti.

U nastavku čitajte o činjenicama koje se tiču e otpada kao teme od globalnog interesa.

 1. Procjenjuje se da je količina proizvedenog e otpada u svijetu oko 41,8 miliona tona a da će ta brojka do kraja 2018. godine dostići neverovatnih 49,8 miliona tona.
 2. Prema istraživanjima Ujedinjenih nacija, samo 16% ukupnog e-otpada proizvedenog u 2014 širom svijeta je reciklirano. Ova cifra u najboljem slučaju danas iznosi 20%.
 3. Agencija za zaštitu životne sredine procenjuje da recikliramo samo 8% naših mobilnih telefona, 17% televizora i 38% računara.
 4. Prema EPA-u (Agencija za zaštitu životne sredine), recikliranjem miliona odbačenih mobilnih telefona, možemo oporaviti preko 10.000 kilograma bakra, 270 kilograma srebra, 10 kilograma paladijuma i 25 kilograma zlata.
 5. Svake godine Amerikanci izbacuju oko 60 miliona dolara srebra i zlata slanjem svojih telefona na deponiju.
 6. Otprilike 20-50 miliona metričkih tona e-otpada završava godišnje na deponijama i neadekvatnim mestima za odlaganje.
 7. Loše odlaganje starih televizora može prouzrokovati isticanje olova u zemljište i podzemne vode. Svaki TV uredjaj može sadržati 4-8 kilograma olova koje značajno utiče na životnu sredinu na globalnom nivou.
 8. Za proizvodnju jednog računara i monitora potrebno je 260 kilograma fosilnih goriva, 48 kilograma hemikalija i 1,5 tona vode.
 9. Procene pokazuju da oko 40% svih teških metala na deponijama potiče od e-otpada.
 10. Istraživanja EPA pokazuju da se svakodnevno odbacuje oko 350.000 mobilnih telefona u vrednosti od oko 152 miliona na godišnjem nivou.
 11. Ujedinjene nacije ističu da je globalni e-otpad porastao čak 33% u poslednje 4 godine.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:

Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način