Zlatna pravila e-reciklaže

Elektronski otpad predstavlja jedan od najbrže rastućih tipova otpada na svetu. Osim toga, budući da sadrži opasne materije i velike zagađivače, e-otpad predstavlja i jedan od najvećih ekoloških i zdravstvenih hazarda. Kada udružimo ove dve činjenice, nameće se zaključak da je jedino rešenje za ubrzano narastanje elektronskog otpada – reciklaža. Kako biste dosledno sledili ovaj ekološki imperativ, predstavljamo Vam tri zlatna pravila e-reciklaže.

1. Uvek tražite mogućnost ponovne upotrebe.
Ukoliko imate u svom domu pokvarenu i dotrajalu elektroniku, možete je iskoristiti kao podstrek za kreativno delanje. Elektronski otpad se, uz malo mašte i veštine, može pretvoriti u interesantan nakit, unikatan komad nameštaja ili autentično umetničko delo.

2. Pitanje svih pitanja: da li je novi model zaista neophodan?
Mnogi od nas odlučuju da zamene svoj stari kompjuter ili mobilni telefon samo zato što je tržište osvojio novi model. Pritom, odluku uglavnom opravdavamo time da su funkcionalnosti uređaja zastarele, te da starost uređaja utiče i na njegove performanse. Stoga, mnogi od nas čak i ne razmatraju mogućnost popravke ili apgrejdovanja. Ipak, ovo je jedno od najzačajnijih pravila ekološki odgovornog ponašanja. Pre nego što se ishitreno opredelite za kupovinu, bacite još jednom pogled na stari uređaj i zapitajte se da li je zaista ispunio svoj radni vek.

3. Opreznost na prvom mestu.
Kada konačno utvrdite dotrajalost i neupotrebljivost uređaja, potrebno je da ga pripremite za reciklažu. I pored toga što u reciklažnim postrojenjima svaki uređaj prolazi kroz detaljnu proveru, uvek se savetuje oprez. Stoga, pre nego što otpremite Vaš elektronski otpad do reciklažnog centra, obrišite sve podatke sa uređaja i proverite da li ste se izlogovali sa svih važnih account-ova. Dodatna opreznost nikada nije na odmet!

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način