Život jednog aviona

Da li ste se pitali gde završavaju avioni nakon što „prožive“ svoj radni vek?

Budite sigurni da ne završavaju na deponijama. Budući da izgledaju vrlo atraktivno i da su delovi od kojih su sačinjeni izuzetno vredni, postoji više načina na koji se stari avioni mogu iskoristiti. Mnogi od njih završavaju  u filmskoj industriji, kao dekoracija u hotelima i restoranima ili kao eksponati u muzejima. Umetnici ih koriste  za izradu modernih instalacija a često se delovi koji su ispravni vraćaju u avio-industriju i koriste kao rezerva u slučaju kvara.

Da li ste znali da motori aviona nose ukupnu vrednost od čak 80-90% čitavog aviona? Ukoliko su oni u dobrom stanju, više se isplati prodati ih ili reciklirati, nego da avion nastavi sa prevozom putnika.

Da li se avioni mogu reciklirati?

Kada avion nije moguće popraviti, svakako ga je moguće reciklirati. Proces recikliranja aviona nije ni malo lak, budući da su izrađeni od kompleksnih materijala, izuzetno naprednim tehnologijama. Takođe u izradu jednog aviona ulazi i veliki broj  toksičnih materija o kojima se strogo mora voditi računa kako ne bi došlo do kontaminacije životne sredine.

Danas su reciklažni centri aviona u mogućnosti da recikliraju 80% delova aviona.

Materijali od kojih je jedan avion sastavljen su najčešće: aluminijum, titanijum, karbonska vlakna, nehrđajući čelik, staklo, plastika a većina njih najčešće ulazi u sastav kompleksne avio-elektronike.

Problem sa kojim se suočavaju recikleri aviona su troškovi rastavljanja aviona na delove kao i njihov prevoz. Ovi troškovi često iznose više od same vrednosti aviona tako da ponekad avion ostane trajno garažiran.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način