Zašto izbegavamo da recikliramo? Najčešće predrasude i izgovori

Benefiti reciklaže su naširoko poznati, podjednako kao i ekološke opasnosti do kojih može dovesti nekontrolisano gomilanje otpada bilo koje vrste. Ipak, prema skorašnjim istraživanjima, skoro 50 posto populacije se ne pridržava prakse redovne reciklaže. Suočeni sa pitanjem „zbog čega?“, ispitanici uglavnom podmeću prevaziđene predrasude i neutemeljene izgovore. Ovakvi rezultati, iako deluju obeshrabrujuće, mogu se ispostaviti kao povoljni. Ukoliko su jedini razlozi za izostanak prakse reciklaže nasleđene predrasude i individualni izgovori, onda se problem jednostavno rešava edukacijom. Stoga, kako bismo doprineli opštem eko-prosvetiteljskom projektu, posvetićemo se identifikaciji i razbijanju predrasuda o reciklaži koje nastanjuju našu ekološku svest.

1. Nemam mogućnost organizovane reciklaže u mestu u kom živim.
Ovo nije potpuno tačno. Iako se možda u Vašoj neposrednoj blizini ne nalazi reciklažno postrojenje, uvek možete pozvati Vašeg reciklera radi otpremanja otpada.

2. Potrebno mi je mnogo vremena za prikupljanje, sortiranje i otpremanje otpada.
Ovo je klasični izgovor kojim se koristimo svaki put kada pokušavamo da izbegnemo ili odložimo obaveze. Osim toga, stav nije potpuno tačan. Ukoliko pronađete sistem prema kome ćete se upravljati pri organizaciji otpada, sve pre-reciklažne radnje će se vrlo brzo obaviti.

3. Uvek zaboravim.
Vreme je da zauvek odbacimo ovaj izgovor. Nesmotrenost ni za šta ne može biti opravdanje.

4. Troškovi su veliki.
Naprosto netačno. Konkretno, E-reciklaža Vam omogućava besplatni odvoz otpada, ali i besplatni poziv na telefon ukoliko Vam je potrebna bilo kakva vrsta savetovanja u vezi reciklažnog procesa.

5. Ne znam šta se sve od otpada može reciklirati.
Danas je skoro svaka vrsta otpada podložna reciklaži: mogu se bez problema reciklirati proizvodi od plastike, stakla, ali i organski i elektronski otpad. Ipak, ukoliko imate nedoumice povodom mogućnosti reciklaže, najbolje je da se obratite Vašem recikleru.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način