Zaostali novac konačno stiže

Zbog dugovanja, rad reciklažne industrije bio je u proteklom periodu ugrožen, tvrde u Udruženju reciklera Srbije. Za više od 2.000 firmi, koliko ih se bavi sakupljanjem ireciklažom otpada, dobre vesti, zaostali novac konačno stiže. U resornom ministarstvu traže način kako ubuduće finansirati ovu granu industrije.

Dugovanja prema reciklažnoj industriji u iznosu od oko 1,4 milijarde dinara država je počela da isplaćuje u vidu hartija od vrednosti. Zbog dugovanja, rad grane industrije – reciklaže, koja je za tri godine zaposlila više od 10 hiljada ljudi, bio je u proteklom periodu ugrožen, tvrde u Udruženju reciklera Srbije.

Naša fabrika za reciklažu električnog i elektronskog otpada je najveća na Balkanu, a ujedno i najveća investicija u Nišu u poslednjih 10 godina. Novo reciklažno postrojenje, vredno osam miliona evra, zaposlilo je oko 140 ljudi, a poslednjih nedelja njegov opstanak doveden je u pitanje.

Sa ukidanjem Fonda i sa stopiranjem isplata zadnjih godinu dana mi smo se finansirali kratkoročnim kreditima, koji su dosta skupi i bukvalno smo bili na ivici egzistencije i bilo je samo pitanje dana kada ćemo početi da otpuštamo ljude i kada ćemo morati da zaustavljamo rad postrojenja„, rekao je generalni direktor, Ninoslav Milenković.

Zaostali novac konačno stiže

Istu sudbinu ima više od 2.000 firmi, koliko ih se u Srbiji bavi sakupljanjem i reciklažom otpada. Ipak, ovih dana dobre vesti, zaostali novac konačno stiže.

Pored toga što imamo ekonomski rast, što imamo održivi razvoj, što stvaramo nova radna mesta, najvažnije je da budemo svesni da bez čiste Srbije, bez ekološki zdrave Srbije nema budućnosti ni za nas ni za našu decu„, kaže Ana Petrović Vukićević, predsednica Udruženja reciklera Srbije.

Sada se, kažu u resornom ministarstvu, traži način kako ubuduće finansirati ovu granu industrije.

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović kaže da taj Fond za zaštitu životne sredine nije bio najsrećnije rešenje.

„Ali mi sada svakako radimo na izmenama zakona i životne sredine i zaštite prirode i mi ćemo kroz to pokušati da napravimo jedan budžetski fond. Dakle, to je samo stavka u budžetu, to nisu ni direktori ni upravni odbori Fonda nego to je nešto što treba da prođe kroz budžet. I verujem da je to način da u budućnosti finansiramo takve obaveze“, kaže Mihajlovićeva.

U poređenju sa Evropom, Srbija i dalje kaska, u našoj zemlji se reciklira svega 15 odsto otpada, dok se u Uniji reciklira više od 50 procenata, a u još udaljenijem Japanu čak 95 odsto.

Izvor: RTS

Recikliramo električne uređaje

Ukoliko imate električne uređaje za reciklažu pozovite nas na 0800085085 ili popunite prijavni formular sa svojim podacima na linku Besplatan odvoz elektronskog otpada i naša služba za sakupljanje će vas kontaktirati.

Postanite sakupljač EE otpada

Pozivamo vas da postanete licencirani sakupljač elektronskog i električnog otpada. – See more at: https://www.ereciklaza.com/sakupljanje-elektronskog-otpada.htm#sthash.yAOAdA0B.dpuf

Pozivamo vas da postanete licencirani sakupljač elektronskog i električnog otpada. Za više detalja Kliknite ovde


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način