Uputstvo za reciklažu laptopova

Laptopovi su postali neizostavni deo naše poslovne, ali i neformalne svakodnevice. Zahvaljujući mobilnosti i kompaktnosti, laptop se ispostavlja kao korisno sredstvo za obavljanje najrazličitijih aktivnosti i obaveza. Stoga, ne treba da čudi da skoro svako domaćinstvo poseduje bar jedan laptop. Kada tome dodamo i podatak da se na svake 3 ili 4 godine plasira nova generacija laptopova koji postaju sve lakši, jači i funkcionalniji, nije teško videti zbog čega je reciklaža laptopova značajna tema.

Prema skorašnjim istraživanjima sprovedenim u SAD, recikliranje laptopova može da uštedi energiju dovoljnu za 3500 američkih domaćinstava godišnje. Osim toga, potrebno je da se prisetimo da se u laptopovima nalazi nezanemarujuća količina toksičnih supstanci poput berilijuma, olova, merkura, itd. Nesavesnim bacanjem laptopa rizikujemo da ove opasne materije dospu u našu životnu okolinu, te da trajno zagade zemljište, vodu i vazduh i naruše zdravlje ljudi i životinja. Iz ovih razloga, jedino rešenje za pokvareni i dotrajali laptop jeste reciklaža.

Malo je poznato da su laptopovi rudnici komponenti koje traju duže od svog „domaćina“. Počećemo od baterije. Naime, većina baterija za laptopove je jedinstvena za konkretni model ili seriju, te se teško nalazi na tržištu. Stoga, ukoliko je baterija Vašeg starog laptopa i dalje funkcionalna, najpametniije bi bilo prodati je. Sa druge strane, ako je baterija neupotrebljiva, nemojte je nikako baciti, već kontaktirajte Vašeg reciklera.

Ono što važi za bateriju, važi i za punjač. Budući da se konektor na laptopu menja zajedno sa modelom, postoji verovatnoća da Vam stari punjač neće više trebati. Ukoliko je u urednom stanju, bez većih oštećenja, ponudite ga na „second hand“ tržištu.

Još jedna vredna komponenta u Vašem starom laptopu može biti RAM memorija. Ukoliko uspete da izdvojite RAM, možete da apgrejdujete operativnu memoriju novog laptopa.

Na kraju, imajte u vidu da HDD ili SSD Vašeg starog laptopa može biti izuzetno koristan. Bilo da imate HDD ili SSD, uvek ga možete transformisati u eksterni hard disk. Uvek će Vam biti potreban dodatni storidž na kome ćete čuvati podatke koji nisu od vitalnog značaja.

Postoje i ostale komponente koje se mogu izdvojiti, ponovo upotrebiti ili prodati. Tu spadaju web kamera, tastatura, čitač diska itd. Sa druge strane, može se desiti da su mnoge komponente pokvarene, dotrajale i neupotrebljive. Čak i kada se ništa iz laptopa ne može spasiti i iskoristiti, nemojte ga baciti. Za svu neupotrebljivu elektroniku, Vaš pouzdani recikler stoji Vam na raspolaganju.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način