Umetnost recikliranja

E otpad se godinama unazad gomila na deponijama bez ikakve svrhe i zagadjuje životnu sredinu. Hektari površina neiskorišćeni leže pod metričkim tonama beskorisne tehnike. Mada, da li je odbačena tehnika zaista beskorisna?

U nekim od prethodnih tekstova, naučili smo da se u otpadu krije rudnik zlata, bakra i drugih plemenitih metala, zahvaljujući e reciklaži otvaraju se nova radna mesta, da ne govorimo o pozitivnom uticaju na životnu sredinu.

Ne kaže se uzalud: „Lepota je u oku posmatrača“. Tamo gde neko vidi samo otpad, koji zauzima prostor i ničemu ne služi, neko drugi videće beskraj divnih mogućnosti. U razbacanim delovima odbačenih računara, mobilnih telefona, televizora umetnici su videli izuzetan potencijal. Odbačenu elektroniku pretaču u umetnička dela i šalju ozbiljnu poruku o presudnom značaju recikliranja.

U nastavku čitajte o umetnicima na čija dela svet ne može ostati ravnodušan.

Gabriel Dishaw
Pronalazi svoju inspiraciju u filmskim likovima, životinjama i svakodnevnim životnim objektima. Tokom svoje višestruke serije skulptura, on je rekreirao likove iz Zvezdanih ratova, Nike obuću, cveće i ptice. O svojim delima kaže: „Moja misija je da isprovociram dijalog i doprinesem pronalaženju kreativnih, ekološki ispravnih načina iskorišćavanja e-otpada“.

Yuma Fujimaki
Dizajner nakita „geek chic“. Ova japanska dizajnerka koristi elektronski otpad za izradu neobičnog prstenja, privezaka, broševe i drugih aksesoara. Ona stvara liniju koja je u potpunosti napravljena iz delova PC računara.

Leonardo Ulian
U svojoj tehnološkoj seriji Mandala, Ulian kombinuje tehnologiju i spiritualizam. Koristeći šarene komade elektronskih kola, Ulian konstruiše budističke mandale i daje im savremenu interpretaciju.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način