Umesto poklona: kreativno recikliranje

Vreme praznika je vreme darivanja, ali i primanja poklona. Budući da se, u vreme praznika, očekuje povećana potrošnja, veliki šoping centri, ali i lokalne trgovine, odlučuju da značajno snize cenu robe. Stoga, ne treba da čudi da mnogi od nas koriste novogodišnju euforiju kako bi sebi kupili nešto i pritom uštedeli. Tragajući za korisnim poklonom, dobar deo nas se odlučuje za kupovinu nekog gedžeta, ali i većeg i skupljeg elektronskog uredjaja. Ipak, ukoliko je jedna od Vaših novogodišnjih odluka da u narednoj godini postanete „zeleniji“, možete već sada napraviti presedan. Evo nekoliko predloga kako da stari uredjaj transformišete u novi i time darujete sebi kreativni, ekonomični i, pre svega, ekološki prihvatljiv novogodišnji poklon.

1. Kompjuter

Ukoliko je Vaš kompjuter postao, iz nekog razloga, neupotrebljiv, poslednje što treba da uradite je da ga bacite. Čak i kada kompjuter prestane da funkcioniše, mnoge njegove komponente se još uvek mogu pametno iskoristiti. Recimo, ukoliko je hard disk i dalje u urednom stanju, možete ga izdvojiti i koristiti kao eksterni hard disk. Dodatni storidž će Vam uvek biti potreban.

2. Laptop

Čini se da laptopovi imaju relativno kratak radni vek, te da, kada se pokvare ili prestanu regularno da funkcionišu, jedino rešenje za njih ostaje kanta za smeće. Ipak, ne mora da bude tako. Ukoliko Vas laptop ne služi kao nekada, pokušajte da od njega napravite sekundarni monitor za desktop računar. Ovo rešenje je posebno korisno za one koji se bave grafičkim dizajnom ili kompleksnim naučnim istraživanjem.

3. Televizor

Ukoliko ne znate šta ćete sa televizorom, koji već mesecima stoji u garaži, evo jedne kreativne ideje. Budući da čak i stariji modeli televizora mogu da se priključe za dvd plejer ili igračku konzolu, možete odbačeni televizor koristiti isključivo za gledanje filmova ili igranje igrica. Malo mašte je potrebno da stari TV uredjaj pretvorite u kućni bioskop, ali i povod za porodično okupljanje.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način