Tri zelena rešenja za stari pametni telefon

Pametni telefoni su već postali neizostavni deo svakodnevice savremenog čoveka. Kako se usložnjavaju i umnožavaju čovekove potrebe i svakodnevne aktivnosti, tako se i funkcionalnosti pametnih telefona nadgradjuju. U skladu sa večito važećem imperativom novine, usavršeni modeli pametnih telefona se neprestano plasiraju na tržište. Činjenica je da mnogi od nas i ne sačekaju da mobilni telefon ispuni svoj radni vek, već ga odbacuju i zamenjuju novim samo zato što je postao prevazidjeni model.

Preplavljenost tržišta novim modelima pamentih telefona meri se i brojkama. Ove godine je oko 95 brendova plasiralo oko 1137 novih modela pametnih telefona. Takodje, godišnje se odbaci oko 170 miliona mobilnih telefona iz najrazličitijih razloga. Šta onda raditi sa pametnim telefonom koji je postao suvišan? Kako bismo odgovorili na ovo pitanje, predstavljamo Vam tri zelena rešenja za stari pametni telefon.

1. Rešenje za telefon, ali i prirodne resurse

Nekog bi zaprepastila činjenica da mobilni telefoni sadrže plemenite metale poput bakra, srebra i zlata. Zahvaljujući reciklaži, ovi metali bivaju ekstrahovani i pripremljeni za ponovno korišćenje. Stoga, možemo zaključiti da, zahvaljujući e-reciklaži, uspevamo da zaštitimo našu planetu od preteranog i nekontrolisanog crpljenja njenih resursa.

2. Racionalna potrošnja i smanjenje emisije štetnih gasova

Zapanjujuća činjenica je da se za vreme proizvodnje jednog mobilnog telefona emituje oko 50 kg čestica ugljenika u atmosferu. Korišćenje starih telefona možda neće sprečiti plasiranje novih modela, ali će na duže staze usporiti i racionalizovati proizvodnju.

3. Eko-džeparac i pristupačniji mobilni telefoni

Ukoliko se odlučite na kupovinu novog telefona iako je Vaš stari telefon funkcionalan, nemojte ga bacati. Prodajte ga nekoj lokalnoj prodavnici polovne opreme ili preko interneta. Na taj način ćete zaraditi džeparac, a i omogućiti nekom da kupi telefon po znatno nižoj ceni.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način