Tri stvari koje potrošači mogu da urade da bi smanjili negativan uticaj elektronskog otpada

Problem elektronskog otpada ne treba prepustiti samo vladi i zakonima. Pored vlade, proizvodjači mogu puno da učine na tom polju ali i mi sami, kao potrošači. Mi, potrošači, donosimo odluke šta ćemo kupiti i gde, ali i gde ćemo kupljeni proizvod nakon upotrebe odložiti. Što znači da imamo veliku ulogu u procesu minimalizovanja štetnih efekata elektronskog otpada.

Kupujte manje i kupujte “zeleno”- Tehnologija napreduje, i sve brže se stari modeli na tržištu zamenjuju novim. I pored značajnih promena u dizajnu tehnike i napretka reciklažne industrije ne možemo da se nadamo da će se elektronski otpad smanjiti sam od sebe. Što znači da se mora smanjiti i potrošnja. Pre kupovine dobro razmislite, da li Vam je taj proizvod zaista potreban? Pre nego što neki uredjaj odlučitie da odbacite, proverite da li je moguće da se popravi. Kupovinom od proizvodjača koji vode računa o životnoj sredini podržavate njihove napore, i šaljete jasnu poruku industriji i ostalim proizvodjačima.

Vratite proizvode proizvodjačima kada više nisu funkcionalni – proizvodjači su ti koji ubiraju profit od prodaje elektronskih i električnih uredjaja. Zato bi trebalo i da preuzmu odgovornost za elektronski otpad. Proizvodjači ne bi trebalo da dopuste da njihova roba dospe na deponiju, ili negde gde neće biti tretirana na adekvatan način. Ukoliko elektronski uredjaji nisu više funkcionalni treba ih predati odgovornim reciklerima koji ne izvoze, spaljuju ili ostavljaju otpad na divljim deponijama.

Donirajte ili poklonite stare uredjaje – Ukoliko ste kupili nov uredjaj, a Vaš stari je i dalje ispravan možda može nekom od Vaših prijatelja ili članova porodice biti od koristi. Na nekim mestima otkupljuju polovne a ispravne elektronske uredjaje. Ti uredjaji se posle koriste za delove, ili se prodaju po nižim cenama u odnosu na nove. Na taj način pruža se mogućnost i onima koji nemaju novca da priušte sebi elektronske uredjaje i dobiju pristup tehnologiji.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:

  • Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
  • Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
  • Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com

Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način