Tri činjenice koje dokazuju da gedžeti nisu štetni po okolinu

Gežeti čine život u 21. veku lakšim, budući da smo pretrpani brojnim obavezama. Bez obzira na to što se borimo sa velikom količinom e otpada koji nastaje kao posledica dotrajalosti ovih uređaja, situacija nije baš tako siva. Gedžeti nisu štetni po okolinu ukoliko se pridržavamo pravila recikliranja i pravilnog odlaganja otpada.  Takođe u njihovoj izradi primenjuju se moderne tehnologije zahvaljujući kojima je narušavanje balansa u životnoj sredini svedeno na minimum ili ga nema.  Evo i nekoliko činjenica koje govore tome u prilog.

1. Napravljeni su od reciklabilnih materijala

Koja količina novih resursa je potrebna za izradu novog mobilnog telefona? Odgovor je: „novi resursi nisu neophodni“. Istraživanja pokazuju da su mobilni telefoni napravljeni od resursa koje je apsolutno moguće reciklirati. Ti materijali su zlato, bakar, plastika, staklo i drugi. Neke kompanije umesto plastike često koriste bioplastiku koja se izrađuje na bazi kukuruza što je čini lakšom za recikliranje.

2. Mogu koristiti solarnu energiju

Solarna energija se više ne koristi samo za zagrevanje vode i produkciju električne energije u domovima. Pronađen je način da se sunčeva energija primeni i kod gedžeta. Na primer, postoji punjač za mobilne telefone sa integrisanom solarnom ćelijom koja omogućava „mobilno punjenje“. Fotonaponska solarna ćelija sposobna je da napuni litijum jonsku bateriju koristeći samo sunčeve zrake. Takođe, danas u mnogim gradovima, širom sveta, možemo pronaći solarne stanice za punjenje baterije mobilnih telefona.

3. Sve manje dimenzije uređaja

Sećate se priče o prvom konstruisanom računaru koji je zauzimao čitavu sobu. Do danas se priča drastično promenila. Manji uređaji znače upotrebu manje materijala/resursa. Pogledajte samo ekrane plazma televizora koje možemo okačiti na zid poput slike ili USB memorijske kartice koje bogu uskladištiti veliki broj HD filmova a veličine su jedne žvakaće gume.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način