Top 5 ideja za pametno recikliranje

Živimo u društvu koje odlikuje pojačana proizvodnja i potrošnja prevashodno elekrtičnih i elektronskih uređaja. Iako često ne uspevamo da odolimo novom modelu mobilnog telefona ili tableta (i to najčešće u vreme praznika), najmudrije bi bilo suzdržavati se od iracionalne kupovine i pridržavati se principa održivog razvoja. Ukoliko je i Vaša želja da doprinesete redukciji e-otpada, pokušajte da primenite neku od ovih 5 ideja za pametno recikliranje.

1. Jedan unutra-dva napolje (One in-two out)
Iako velika količina e-otpada završi na deponijama, još veća količina istog se nalazi u našim fiokama, ostavama i garažama. Stoga, da biste upseli da primenite strategiju redukcije e-otpada, vodite se pravilom: jedan unutra-dva napolje. Za svaki novi uređaj, izdvojite dva stara i pošaljite ih na reciklažu.

2. Kreirajte reciklažni kalendar
Kako ne biste zaboravili da, s vremena na vreme, otpremite pokvarene uređaje do centra za reciklažu, napravite reciklažni kalendar. Obeležite jedan ili dva dana u godini kada koji će biti namenjen generalnom čišćenju kućne elektronike. Pritom, ne zaboravite da je za prikupljenu, nefunkcionalnu elektroniku jedino rešenje e-reciklaža.

3. Pustite reciklažni korak naviše
Upcycling ili reciklažni korak naviše je jedna od najpopularnijih metoda recikliranja preko koje se stara i neupotrbljiva elektronika „uzdiže“ do potpuno novog proizvoda. Budite kreativni, te probajte da delova starih uređaja napravite nakit, nameštaj ili čak autentična umetnička dela.

4. Presecite Gordijev čvor kablova
Ukoliko se nerazmrsivi čvor kablova već duže vreme nalazi u Vašoj ostavi, sva je prilika da će zauvek ostati tako zapetljan. Priznajte sebi da je došlo vreme za reciklažu i presecite taj uporni Gordijev čvor kablova.

5. Donirajte stari, funkcionalni uređaj
Ako u Vašem domu još uvek postoji stari televizor, kompjuter ili telefon, koji još uvek radi, ali ga ukućani jednostavno više ne koriste, nemojte ga baciti. Donirajte ga nekoj ustanovi ili ga poklonite prijatelju.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način