Top 5 eko-prijateljskih gradova

Količina otpada koji proizvodimo, na svetskom nivou, postaje nepodnošljiva. Neki gradovi su našli način da se sa njime izbore te tako predstavljaju pravi uzor. Pogledajmo top 10 mesta koja sa ponosom mogu nositi titulu ekološkog raja.

5. Rejkjavik, ISLAND

Rejkjavik je grad sa malim brojem stanovnika, tačnije 126.000. Svaki pojedinac se zalaže za smanjenje emisije gasova staklene bašte. Kako Rejkjavik planira da ovu zamisao sprovede u delo i to do 2040 godine? Recept je više pešačenja, vožnje bicikla i korišćenja javnog transporta. Takođe, svako domaćinstvo ima po četiri tipa kanti za odlaganje različitih vrsta otpada.

4. Helsinki, FINSKA

Da li ste znali da je Helsinki čuven po eko-smeštaju? Čak 75% smeštajnih kapaciteta ima sertifikate kojima se obavezuje na čuvanje životne sredine. Kako ovo postižu? Koriste štedljive uređaje, recikliraju otpad i vodu, hrana koju poslužuju gostima je iz ekološkog uzgoja.

3. Kejptaun, JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA

Kejptaun 10% električne energije dobija iz obnovljivih izvora, tačnije eksploatiše energiju vetra i sunca. Pogledajte kako izgledaju ove spektakularne farme.

2. Berlin, NEMAČKA

Uvek moderan, Berlin, u korak prati eko-trendove. Na preko 400 mesta, u ovom gradu, instalirani su punktovi za električno napajanje vozila. Kako bi turiste upoznali sa svojim načinom života, Berlinci su organizovali mini ture, zahvaljujući kojima je moguće obići mesta koja neguju eko kulturu.

1. Kopenhagen, DANSKA

Zašto je Kopenhagen na prvom mestu? 88% hrane koju koriste dolazi iz ekološkog uzgoja. U gradu ima više bicikala nego automobila. Zahvaljujući tome što je biciklizam sastavni deo njihove kulture, ovaj grad će postati
CO2 neutralan do 2025. godine. Takođe, do kraja 2025. planirana je sadnja 100.000 stabala drveća.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način