Toksične e-deponije

Poslednje što nam pružaju računari koji se više ne koriste, a ostavljeni su negde na đubrištu jesu kadmijum, olovo i živa, i to u našoj hrani, vodi, vazduhu. Da li smo to želeli od informatičke revolucije?

Godinama smo bezbrižno koristili računare, ne razmišljajući o tome šta će biti s njima kada ih budemo zamenili novim i bržim modelima. Informatička industrija je zbog profita ograničila vek savremenih računara na nekoliko godina. Proizvođači softvera dobrim delom doprinose tom trendu jer su njihovi proizvodi sa svakom novom verzijom sve zahtevniji. Korisnicima „navučenim” na čari „sajber života” ne preostaje ništa drugo nego da nakon svake dve do tri godine nabavljaju novi računar ako žele da budu u skladu s performansama tekuće generacije.

Ovakvom trendu doprinose proizvođači računara koji su svoju poslovnu i cenovnu politiku formirali tako da podstiču kupovinu novih, a ne tehničko unapređenje postojećih mašina. U najvećem broju slučajeva donošenje novih standarda čini da upgrade ima vrlo ograničeno trajanje i takođe dovodi u pitanje njegovu isplativost. Prema tome, sve je okrenuto ka što većoj produkciji računara, ali ne samo njih, već i mobilnih telefona, PDA uređaja, MP3 plejera…

Zahvaljujući lošijem ekonomskom stanju, u našoj zemlji je brzina rasta broja odbačenih računara nešto manja. Ovo takođe doprinosi promeni navika u korišćenju ovakvih uređaja. Naime, računari se u našoj sredini nalaze u upotrebi u dužem vremenskom periodu, a i mi smo shvatili da Celeron i danas može da završi sve u kancelariji i da nam nije baš neophodan njegov naslednik.

Međutim, iako još uvek dobro služe, ovi stariji modeli neće moći da izdrže duže od još nekoliko godina – i šta će tada biti? Sudbina su im đubrišta i otpadi! E-deponije su naizgled neizbežne, ali promene u navikama i svesti ljudi o zaštiti našeg okruženja mogu doprineti da se ovaj problem umanji.

Recikliramo električne uređaje

Ukoliko imate električne uređaje za reciklažu pozovite nas na 0800085085 ili popunite prijavni formular sa svojim podacima na linku Besplatan odvoz elektronskog otpada i naša služba za sakupljanje će vas kontaktirati.

Postanite sakupljač EE otpada

Pozivamo vas da postanete licencirani sakupljač elektronskog i električnog otpada. – See more at: https://www.ereciklaza.com/sakupljanje-elektronskog-otpada.htm#sthash.yAOAdA0B.dpuf

Pozivamo vas da postanete licencirani sakupljač elektronskog i električnog otpada. Za više detalja Kliknite ovde


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način