Šta uraditi sa starim televizorima?

Dugo vremena su masivni analogni televizori, sa skoro uvek lošom slikom, dominirali u dnevnom boravku i uticali na dekorisanje enterijera naših domova. Danas smo svedoci super tankih i elegantnih digitalnih televizora sa jasnim kvalitetom slike koji su u trenu zamenili ranije televizore.

Ova velika promena sa analogne na digitalne televizore prouzrokovala je to da su se televizori počeli pojavljivati u kontejnerima, u javnim parkovima, pored puteva, na trotoarima. Nesavesni vlasnici TV-a jednostavno su odbacivali svoje stare televizore, dok su dorbonamerni odlagali u dobrotvorne kante u nadi da će ih neko možda iskoristiti.

Stoga, postavlja se pitanje, šta uraditi sa televizorima kojima je rok trajanja istekao? Baciti ih olako na deponije i time svesno zagaditi životnu sredinu ili odložiti ih pravilno i ukloniti na bezbedniji način njihove sastavne delove?

Svakako da najgora stvar koju možete da učinite jeste da ih bacite u kontejner sa ostatkom smeća jer ti isti televizori kada se nadju na deponiji predstavljaju opasan otpad jer ispuštaju olovo koje i te kako utiče na oštećenje nervnog sistema, dok će ostale toksične hemikalije iscuriti u zemljištu i podzemnim vodama. Takodje, imajte u vidu da stari televizori sadrže i do 6 kilograma toksina!

Ako se pitate kako pametno odložiti stare delove televizora, uvek je najbolje rešenje da izaberite odgovornu reciklažu. Ne ustručavajte se da se obratite centrima koji se bave reciklažom televizora i dozvolite da vam pomognu pravi stručnjaci. U tom smislu, kontaktirajte E-reciklažu da izvrši otkup starih televizora i drugog elektronskog otpada od vas.

Pored toga, možete da razmislite i o doniranju televizora mnogim lokalnim školama, dobrotvornim organizacijama, siromašnim porodicama. U krajnjem slučaju, budite kreativni! Od starih televizora, napravite dom za kućne ljubimce ili dosadni ekran zamenite ogledalom. Na vama je da odlučite šta je najbolje rešenje! Koju god opciju da izaberete, mislite o našoj životnoj sredini, čuvajte planetu i razmislite kako pametno ukoniti i odložiti elektični i elektronski otpad.

Ukoliko vas muči neodomica šta biste sa delovima Vašeg televizora, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:

  • Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
  • Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
  • Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com

Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način