Šta se krije u Vašem kompjuteru? Ekološki rizici kompjuterskog otpada

Kompjuteri su odavno postali neizostavni deo naših života. Kao savršeno sredstvo za uspostavljanje i održavanje komunikacije, obavljanje poslovnih obaveza, ali i za puku razonodu, kompjuteri olakšavaju i oplemenjuju svakodnevno delanje. Ipak, pored svih pobrojanih benefita, ovo tehnološko dostignuće povlači sa sobom i brojne ekološke rizike.

Iako postoji mnogo načina da se produži radni vek kompjutera i nadomeste komponente koje izgube svoju funkciju, neizbežno se i ovaj uređaj na kraju trajno pokvari. Kada konačno odlučite da zamenite svoj stari kompjuter novim, nemojte ga bacati. Kompjuteri sadrže u sebi brojne toksične materije, koje trajno mogu zagaditi vodu, vazduh i zemljište i ugroziti zdravlje ljudi i životinja. Kako bismo ukazali na neophodnost reciklaže, predstavljamo Vam popis najčešćih opasnih materija iz različitih kompjuterskih komponenti, zajedno sa njihovim ekološkim i zdravstvenim rizicima.

1. Gvožđe se može naći u katodnim cevima kompjuterskih monitora. Kada je reč o njegovom uticaju na životnu okolinu, potrebno je naglasiti da je ovaj metal jedan od najpoznatijih fitotoksina. Osim toga, gvožđe je i veliki zagađivač vazduha, budući da se zauvek zadržava u okolini u formi prašine.

2. Merkur se takođe može naći u monitorima. Negativni uticaji merkura se uglavnom vezuju za zdravstvene rizike – veća količina ovog elementa može nepovoljno uticati na imuni sistem, te prouzrokovati oštećenje bubrega i pluća.

3. Kadmijum se prevashodno nalazi u baterijama, a poznat je kao uzrok kancerogenih oboljenja.

4. Berilijum je deo sastava matičnih ploča. Poznat je kao uzrok hronične berilioze, plućne bolesti, ali i kao kancerogena materija.

5. Hrom se takože može nalaziti u matičnim pločama, ali i ostalim komponentama. U većim količinama, hrom može poremetiti bubrežnu funkciju i oštetiti jetru.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način