Soliteri od e otpada

U napuštenoj fabrici na periferiji Bangkoka (Tajland), podignuti su pravi neboderi od ogromnih blokova zdrobljenih štampača, televizora i crnih reka razbijenih računarskih ekrana. Ovi neboderi nastali su od malog dela elektronskog otpada procenjenog na 50 miliona tona, koji nastaje samo u EU svake godine. Plima toksičnog smeća koja preplavljuje jugoistočnu Aziju dolazi ne samo iz EU već i iz SAD i Japana.

Zbog nedostatka zakona o zaštiti životne sredine, Tajland je postao deponija za ovaj e-otpad tokom  proteklih šest meseci, te se javnost zabrinula, strahujući da će zemlja postati „deponija sveta“.

Meštanima nije jasno zašto Tajland treba da uzima ovaj otpad, koji leži u blizini stotina farmi za škampe i na taj način ovom narodu zagadjuje hranu, okolinu i zdravlje.

Do početka ove godine Kina je bila voljna da prihvati svetski elektronski otpad, koji se reciklirao u  velikim fabrikama. Prema izveštaju UN, 70% celokupnog elektronskog otpada je završavalo u Kini.

Medjutim, u januaru, shvatajući da je uticaj na životnu sredinu daleko prevazišao kratkoročnu dobit,  Kina je zatvorila svoje kapije praktično svom stranom otpadu, što je izazvalo globalnu krizu,  ne samo za e-otpad, već i za plastični otpad.

Preuzimanje otpada prihvatili su Tajland, Laos i Kambodža. Kineski privrednici su pokrenuli pokušaj otvaranja  oko 100 postrojenja za reciklažu plastičnog i e-otpada na Tajlandu od januara.

Smatrajući da je velika količina otpada unešena nezakonito, Tajland postaje prva zemlja  jugoistočne Azije koja prati Kinu i primjenjuje zakone kada je u pitanju ilegalni e-otpad i posvećena je  iskorenjivanju ilegalnih e fabrika.

U naredna dva meseca vlada planira donošenje zakona kojim će stranom e-otpadu i plastičnom otpadu  zabraniti ulazak u Tajland.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:

  • Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
  • Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
  • Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com

Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način