Rekuperacija freona

masina-za-rekuperaciju-freona

Proces reciklaže frižidera je veoma važno pravilo uraditi, jer sistem hlađenja svakog rashladnog uređaja sadrži materije koje su veoma štetne za prirodnu sredinu. Ovaj proces je od najvećeg značaja za stare frižidere koji su u direktno odgovorni za uništenje ozonskog omotača.
Proces izvlačenja starog freona iz reshladnih uređaja naziva se rekuperacija freona. Po mnogim svetskim uredbama obavezna je reciklaža frižidera kodovlašćenih kompanija koje će ekstraktovani gas skladištiti u posebnim kontejnerima. Kada je u pitanju reciklaža frižidera koristi se posebna mašina koja će na principu vakuma izdvojiti freon iz rashladnih uređaja pre nego što se uređaj utovari u QZ mašinu i bude potpuno recikliran.

Izdvajanje freona iz starih uređaja je veoma važno za očuvanje prirodne sredine jer smanjuje potrebu za proizvodnjom ovog gasa. Osnovni dizajn mašine za ekstrakciju freona treba da omogući kreiranje vakuma koji će isisati sav gas iz starih aparata. Profesionalne mašine za ekstrakciju mogu izvući i preko 90% freona iz sistema za hlađenje.

Naše najnovije postrojenje zasnovano na nemačkoj tehnologiji kompanije MEWA obezbeđuje bezbedno izdvajanje freona i pur pene iz rashladnih uređaja i njihovo potpuno prečišćavanje. Freon izdvojen tehnološkim procesom i sakupljen u namenskim sudovima umesto u atmosferi završava u licenciranim postrojenjima za njegovo uništavanje.

Uticaj Freona Na Ozonski Omotač

Godišnje smanjenje ozonskog omotača iznosi 1% (podatak iz NASA-e). Najkritičnije je na prostoru između Antarktika i Južne Amerike do Patagonije gde se svake godine u proleće otvara rupa veličine SAD-a. Ozonske rupe se otvaraju i šetaju po različitim mestima na svetu.
izvlacenje-freonaNajvažniji uzročnik narušavanja ozonskog omotača su fluorohloro-karbonati (freoni). Pronalazak ovih jedinjenja predstavljao je veliko tehnološko dostignuće i naučnicima koji su ih otkrili doneli su Nobelovu nagradu iz oblasti hemije. Imaju široku primenu u proizvodnji stiropora, pur pene, zbog male specifične težine i velike disperzione moći koriste se najviše u rashladnim uređajima.

Dugo su smatrani neutralnim u odnosu na životnu sredinu, a vreme života im je 30-50 godina. Štetnost je posledica dugotrajnosti i male specifične težine. Zbog male specifične težine lako dospevaju u gornje slojeve atmosfere gde u stratosferi UV zraci deluju na fluorohlor-karbonate oslobađajući lako atome hlora. Slobodan atom hlora vezuje se za ozon i razgrađuje ga dajući Cl2O i O2. Cl2O je nestabilan i pod dejstvom Sunca atom hlora se izbacuje i reakcija se ponavlja – jedan atom hlora može oko 100 000 puta reagovati sa ozonom.

Akcije za smanjenje upotrebe freona najviše su usmerene na plasiranje frižidera bez freona koji će biti sve više zastupljeni u budućnosti.

Šta je Freon?

Freon je naziv za više vrsta gasova koji se prvenstveno upotrebljavaju u klima uređajima i frižiderima kao rashladni medij. Freoni su netopljivi u vodi, a prodiru visoko u stratosferu jer su inertni u hemijskim reakcijama. Podeljeni su prema hemijskom sastavu, ekološkim faktorima, vrsti uređaja u kojima se koriste.

Freon R-12 Freon 12 ili R-12

Freon R-12 Freon 12 ili R-12 (Dihlordifluormetan), hemijske oznake CCl2F2 je najčešće upotrebljavan gas CFC tipa, i nekada je bio osnovni gas u rashladnim sistemima, ali i kao sredstvo za čišćenje, pogonsko sredstvo u bocama pod pritiskom (razni sprejevi). Upotreba freona 12 se zabranjena zbog velikog utjecaja na ozonski omotač.

Freon R-22 Freon 22 ili R-22

Freon R-22 Freon 22 ili R-22 (Hlordifluormetan) hemijske oznake CHClF2 je sličan gasu R-12, ali umesto jednog atoma hlora ima atom vodonika. Upotrebljava se u kućnim i komercijalnim sistemima, i to je prva pogodna zamena za R-12, jer je njegov uticaj na omotač samo 10% uticaja R-12. I on se polako izbacuje iz upotrebe zbog ekoloških osobina, kod nas zastupljen u starijim uređajima.

Freon R-134a – Tetrafluoretan, ili R-134a

Freon R-134a – Tetrafluoretan, ili R-134a (Genetron 134a, Freon 134a ili HFC-134a), hemijske oznake je CH2FCF3, je haloalkansko rashladno sredstvo koje nema uticaj na ozonski omotač kao prethodna dva. Predstavlja zamenu za R-12, ali i njegovom neekološkom nasledniku R-22 i od 1990. god. se sve više upotrebljava u rashladnim krugovima. Koristi se u svim sistemima gde se koristio R-22, automobilskim klima sistemima, ali je i standard u pokretnim klima uređajima.

Freon R-407c

Freon R-407c spada u grupu HFC gasova kao i R-134a, koristi se u tipovima uređajima gde i R-22 (R-22 se može ubaciti u sisteme koji su predviđeni za R-407c, ali obrnuto ne važi, jer ulje u kompresoru nije istog sastava). Sličnih je performansi kao i R-22, samo što spada u ekološke gasove. Ovaj gas se ne može dopunjavati pa je zato skuplji redovan servis (od npr. uređaja koji koriste R-22), kada se u ceo sistem ubacuje novi gas.

Freon R-410a

Freon R-410a spada u grupu HFC gasova kao i R-134a, koristi se u tipovima uređaja gde i R-22. Poseduje veći kapacitet hlađenja i radi na dosta većem pritisku nego R-22 (čak do 60 bara, pa se zbog toga ne smeju koristiti tankozidne cevi). Za dobar rad uredjaja potreban je vakum u sistemu jer se vlaga sa ovim freonom veže i do 100% više nego kod R-22 freona. Sistem se normalno može dopunjavati.

Reciklaža Rashladnih Uređaja

Ukoliko imate električne rashladne uređaje za reciklažu pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite prijavni formular sa svojim podacima na linku Besplatan odvoz elektronskog otpada i naša služba za sakupljanje će vas kontaktirati.

 


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način