Recikliranjem mobilnih telefona čuvamo životnu sredinu i štedimo energiju

Mobilni telefoni sačinjeni su od raznih dragocenih metala, bakra i naravno plastike. Recikliranjem starih uredjaja ovi materijali se mogu ekstrahovati i ponovo upotrebiti, čime se štiti životna sredina od zagadjenja i oslobadjanja štetnih gasova u atmosferu. Ipak, mali procenat mobilnih telefona bude recikliran. U Sjedinjenim Američkim Državama, na primer, svega 10%.

Recikliranjem samo jednog mobilnog telefona uštedi se dovoljno energije da se jedan laptop napaja čak 44 sata! Recikliranjem milion mobilnih telefona dobija se 34 kilograma zlata, 350 kilograma srebra, oko 15 kilograma paladijuma i 16 000 kilograma bakra. Pa ipak većina mobilnih uredjaja koji više nisu u upotrebi, zato što su zamenjeni novijim modelom, završi zaboravljena u nekoj fioci ili, u još gorem slučaju, na nekoj deponiji. Neadekvatno odlaganje elektronskog otpada predstavlja veliku opasnost po našu životnu sredinu i dovodi do zagadjenja usled toga što sadrži opasne supstance poput žive i olova.

Većina materijala koja se koristi u proizvodnji mobilnih uredjaja, a to su: metali, plastika i punjive baterije, može biti ponovo upotrebljena pri proizvodnji novih uredjaja. Metali koji se ekstrahuju iz starih mobilnih uredjaja koriste se ponovo pri proizvodnji nakita, elektronskih uredjaja pa i u automobilskoj industriji. Reciklirana plastika se koristi pri proizvodnji baštenskog nameštaja, plastičnih pakovanja ili auto delova. Kada punjive baterije ne mogu više da se upotrebe mogu se reciklirati, i ponovo iskoristiti u proizvodnji novih baterija.

Tehnologija danas brzo napreduje i sve nam je više dostupna. Mobilni telefoni se zamenjuju novim, boljim modelom iako su stari uredjaji i dalje ispravni. Brojni su argumenti koji dokazuju da je jako važno da recikliramo mobilne telefone, kao i ostale elektronske uredjaje. Imajte to na umu kada sledeći put svoj zastareli model telefona zamenite nekim novijim. Nemojte ga odložiti u neku fioku, gde će skupljati prašinu.

Ukoliko vas muči neodomica šta biste sa Vašim e-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:

Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com

 


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način