Recikliranje – primer dobre prakse

Najnovija istraživanja pokazuju da ne odbacujemo strare mobilne telefone zbog sentimentalne vrednosti. Bilo kako bilo, oni na kraju završe u ćošku neke fioke u potpunosti prepušteni zaboravu. Ipak, postoji država u kojoj većina ovih omiljenih gedžeta završi na recikliranju na kraju svog radnog veka. U pitanju je Švajcarska.

Kako se Švajcarska nosi sa problemom rastućeg broja starih mobilnih telefona? U ovoj zemlji živi svega 8.5 miliona stanovnika i čak 10 miliona beskorisnih, neispravnih mobilnih telefona. Ipak, svi oni završe na recikliranju, 95% da budemo precizniji. Ova brojka u početku nije bila idealna, međutim, Švajcarci su sebi postavili visoke ciljeve. 2016 godine reciklirano je svega 75% mobilnih telefona da bi do danas taj procenat drastično skočio.

Kakav to sistem doprinosi ovolikoj uspešnosti recikliranja? Reč je o tome da potrošači mogu odneti odbačenu elektroniku do punktova za recikliranje koji su strateški raspoređeni na puno mesta. Takođe, uređaje će prihvatiti bilo koja prodavnica koja u svojoj ponudi ima zastupljen brend donet na recikliranje.

Ovo je vrlo jednostavan i praktičan model smanjivanja količine e otpada koji može poslužiti za primer svima.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način