Reciklažom do održivih rešenja

U Užicu je predstavljen projekat prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora „Reciklažom tekstila do održivih rešenja„, koji realizuju udruženja ženski centar iz Užica i „SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja“ iz Nikšića.

Cilj projekta je stvaranje uslova za zapošljavanje žena iz teško zapošljivih grupa u Srbiji i Crnoj Gori, ali i stvaranje uslova za razvoj reciklaže tekstila, kaže Radmila Gujančić iz Ženskog centra.

Projekat ima elemente socijalne zaštite kroz zapošljavanje 20 žena u Srbiji i Crnoj Gori, kao i zaštite životne sredine kroz reciklažu tekstila i elemente zelene ekonomije. Bez realizacije projekta na tržištu, nema njegove ekonomske održivosti, koju mi želimo da stvorimo i po završetku projektnih aktivnosti, ističe Gujančić.

Ona naglašava da je ovo inovativni projekat, kako na području Srbije, tako i Crne Gore, gde je reciklaža tekstila u povoju.

Tragajući za rešenjem problema zapošljavanja žena iz teško zapošljivih grupa, istovremeno se odgovorno odnoseći prema životnoj sredini kreirale smo projekat koji treba da mobiliše sve građane Užica i koji pokreće saradnju sa institucijama, javnim preduzećima, privatnim kompanijama i broj nim udruženjima. Opremom koju dobijamo kroz ovaj projekat stvaramo uslove za primarnu selekciju tekstila i proizvodnju predmeta od recikliranog tekstila, kaže Gujančić.

Projekat „Reciklažom tekstila do održivih rešenja“ koji traje 15 meseci, Evropska unija finansira sa više od 172 hiljade evra. Partneri na projektu su Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u Užicu,Zavod za zapošljavanje Crne Gore – Biro rada Nikšič i Regiobnalna razvojna agencija Zlatibor iz Užica.


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način