Reciklaža klima uredjaja

Svake letnje sezone, kada otpočnu vreli dani, klima uredjaji postaju neophodnost. Iako klima uredjaje najčešće koristimo za hladjenje prostorije, oni mogu imati i druge funkcije. Klima uredjaji često u domaćinstvima služe i kao grejna tela, a oni sa naprednim funkcijama se mogu koristiti i za pročišćavanje vazduha. Iako klima uredjaji imaju dugi radni vek, koji se procenjuje i na 15 godina, ovi rashladni sistemi se, na kraju, ipak nepopravljivo pokvare. Otuda se neizbežno postavlja pitanje: sta raditi sa neupotrebljivim klima uredjajima?

Svaki klima uredjaj se sastoji od tri osnovne komponente: isparivača, kondenzatora i kompresora. Savremeni modeli imaju split sistem, što znači da unutrašnja i spoljašnja jedinica imaju dvostruku funkciju: kondenzatora i isparivača. Rad klima uredjaja bazira se na kružnom kretanju freona kroz cevi i elemente, koji pritom menja agregatno stanje. Da bi se ostvario sistem hladjenja, kružno kretanje freona počinje od isparivača – unutrašnje jedinice, gde se freon nalazi u tečnom stanju. Freon, potom, isparava u cevima, te dolazi do kompresora gde se povećava temperatura i pritisak. Kako bi se kondenzovao, freon u gasovitom stanju ulazi u kondenzator. Na samom kraju, tečnom freonu se smanjuje pritisak i temperatura, te putuje natrag u isparivač.

Upravo je freon ključni razlog zbog koga je potrebno praktikovati reciklažu klima uredjaja. Poznato je da ovaj rashladni fluid ima štetno dejstvo na ozonski omotač, te da doprinosi fenomenu globalnog zagrevanja. Ukoliko obratite pažnju, primetićete da se na klima uredjajima nalaze oznake poput R-22 i R-410A. Ove oznake upućuju na tip freona koji se koristi za rad odredjenog klima uredjaja.

Freon R-22, iako predstavlja zamenu za daleko štetniji gas R-12, ipak spada u grupu toksičnih gasova koji imaju negativni uticaj na ozonski omotač i zdravlje ljudi. Zakonom o zaštiti životne sredine i Zakonom o zaštiti vazduha, Evropska unija je zabranila korišćenje ovog tipa freona, te se on postepeno izbacuje iz upotrebe. Danas je ova vrsta freona zastupljena jedino u starijim modelima klima uredjaja.

Sa druge strane, freoni R-407C i R-410A predstavljaju ekološki bolje rešenje. Ipak, potrebno je primetiti da gasovi poput freona R-410A, iako nemaju visoki Potencijal oštećenja ozonskog omotača (ODP), imaju visoki Potencijal globalnog zagrevanja (GVP). Stoga, treba imati na umu da je čak i za savremenije, dotrajale modele klima uredjaja najpogodnije rešenje – reciklaža.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:

  • Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
  • Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
  • Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com

Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način