Psihologija recikliranja

Šta zaista utiče na nas u momentu donošenja odluke prilikom kupovine? Prodavci vrlo ozbiljno shvataju ovu  temu te istražuju šta nas motiviše da kupujemo, počevši od toga kako organizovati police, koje boje su  najprijemčivije, koji fontovi su najupadljiviji i tako dalje.

Puno je informacija prikupljeno na temu zašto i kada kupujemo a malo onih koji nude odgovore na pitanja zašto  i kada recikliramo. Kako to da neki od nas recikliraju, a neki ne? Da li zaboravljamo ili okrećemo leđa  problemu čak i onda kada znamo da ne bi trebalo?

Određena istraživanja pokazuju da postoje dva puta veće šanse da ćemo reciklirati kada je predmet naizgled  netaknut, u poređenju sa onim koji je fizički oštećen. Verovatnije ćemo se odlučiti za recikliranje kada je u  pitanju proizvod nekog čuvenog brenda. Takođe, manje je verovatno da ćemo reciklirati kad znamo da predmet  koji koristimo ne podleže recikliranju, bar ne u našem okruženju, što nas na neki način oslobađa krivice.

Ukoliko posmatramo kantu za otpad i recikliranje, primetićemo da kanta za recikliranje sadrži netaknute  predmete (cele plastične flaše i limenke) dok kanta za otpad sadrži oštećene stvari, između ostalog i one  podobne za recikliranje. Studije pokazuju da predmete koji su intaktni više vrednujemo. U tom smislu bismo mogli da razmislimo o dizajniranju ambalaže koja ostaje relativno u jednom komadu kada je otvorimo te tako uvećamo šanse za recikliranje.

Takođe, kada je u pitanju recikliranje, postoji fenomen koji se u društvenim naukama zove „moralno
licenciranje“

Nalazi ukazuju na to da pozitivne emocije povezane sa recikliranjem mogu nadjačati negativne emocije, poput  krivice povezane sa rasipanjem. Kao rezultat toga, potrošači se osjećaju dobro kada kao opciju izaberu  recikliranje. Ovaj fenomen je poznat u društvenim naukama kao “moralno licenciranje”.

Potrebno je uložiti još puno napora kako bi stopa recikliranja porasla, što nije nemoguće. Naše ponašanje je  diktirano ne samo našom unutrašnjom orijentacijom, već i našim okruženjem. Pravilno etiketiranje korpi za  otpatke tome može doprineti. Na primer jednostavni natpisi i parole mogu motivisati i podsetiti ljude da  dvaputa razmisle o svojim odlukama.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način