Problem e otpada zahteva više rešenja

Kada bismo na jedan tas vage stavili e otpad proizveden u toku jedne godine u SAD-u a na drugi tas velikog plavog kita, šta bi bilo teže? Pogađate, teži će biti e otpad. Budući da je elektronika zastupljena u svakoj sferi našeg života, prognoza za naredni  period kaže da možemo očekivati poplave odbačenih uređaja.

Rešenje za ovaj globalni problem ne može biti samo jedno. Svi se moramo uključiti, jedino tako možemo planetu dovesti u red. Evo najboljih solucija:

1. Bolji dizajn e uređaja
Kako bi se smanjila količina neispravnih, odbačenih uređaja, oni moraju biti dizajnirani kvalitetnije, tako da duže traju.

2. Manje toksičnih materija
Za izradu, npr. jednog telefona, potrebno je koristiti manje toksičnih materija jer one narušavaju balans životne sredine, zdravlje ljudi i ostalih živih bića. Istraživanja pokazuju da je moguće napraviti biorazgradivu matičnu ploču.

3. Pravo na popravku
Znamo da ništa ne traje večno. Kada se uređaj jednoga dana pokvari, mora postojati mogućnost za popravku i svaki korisnik mora na popravku imati pravo.

4. Odgovornost proizvođača
Ukoliko e uređajima nema spasa, svaki proizvođač bi trebalo da pokvareni proizvod prihvati na recikliranje.

5. Odgovornost potrošača
Svaki potrošač bi trebalo da se odgovorno odnosi prema e uređajima, odnosno da ih popravi ukoliko je moguće ili odloži na predviđeno mesto ukoliko popravka nije moguća. Najbolje je raspitati se ko su lokalni recikleri u vašem mestu, oni će se svakako odgovorno poneti prema e otpadu.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način