Primarna selekcija otpada važan korak ka standardima EU

Mada je primarna reciklaža propisana Zakonom o upravljanju otpadom, u Srbiji se reciklira tek 15 odsto generisanog otpada dok je evropski prosek 50 odsto. S ciljem da uspostavi primarnu selekciju otpada, uz podršku švedske Razvojne agencije i Ministarstva energetike i životne sredine, opština Arilje realizuje projekat „Separacija za spas planete„.


Iz Arilja do užičke regionalne deponije „Duboko„, u centar za sekundarnu selekciju, svakog meseca otprema se oko 320 tona otpada. Zbog lošeg kvaliteta tog, ali i otpada prispelog sa teritorije dva grada i sedam opština, na liniji za separaciju, tek tri odsto komunalnog otpada spremno je za dalju reciklažu.

Zahvaljujući projektu upravljanja komunalnim otpadom, inače jedonom od najznačajnijih iz oblasti zaštite životne sredine kod nas, u užičku deponiju iz Arilja će uskoro stizati selektovan otpad.

Predsednik opštine Arilje Zoran Todorović kaže da je razlika između ovog projekta i svih drugih projekata što će 48 miliona dinara upotrebiti za materijalna sredstva, nabavku kamiona kontejnera.

Rezultati ovog projekta mogu se podeliti u dva segmenta. Jedan je infrastruktura i to je nov autosmećar, nov kamion, kese za separaciju, kontejneri, kante, a drugi, svakako najznačajniji, jeste upravo separacija, odvajanje otpada na mestu nastanka u domaćinstvu, radi proizvodnje kvalitetnog otpada„, kaže Milan Stevanović, menadžer projekta.

Srbija će morati da uloži od četiri do pet milijardi evra u programe upravljanja otpadom

U narednih deset godina, a u okviru standarda Evropske unije, Srbija će, kako se procenjuje morati da uloži od četiri do pet milijardi evra u programe upravljanja otpadom i otpadnim vodama i ovaj projekat poslužiće kao model za izradu Nacionalnog plana koji se mora primeniti u svim sredinama u Srbiji.

Primarna separacija otpada je nešto što se sprovodi u svakoj razvijenoj zemlji i iskustva pokazuju da donosi mnoge prednosti. Ne može se zameniti primenom tehnologije, već je potrebno da svako domaćinstvo pokaže spremnost da se odgovorno odnosi prema proizvodnji otpada i korišćenju prirodnih resursa„, kaže Džon Glejzbruk iz švedske Razvojne agencije.

Uz edukaciju i podizanje svesti građana o značaju i neophodnosti primarnog razdvajanja otpada, ovde se nadaju da će za dve godine, imati 20 odsto selektovanog otpada.

Izvor: RTS


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način