Potpuno automatizovana mašina za recikliranje mobilnih telefona

EcoATM„, ili ekomat je potpuno automatizovana mašina za recikliranje mobilnih telefona koja će vam, pošto u nju ubacite svoj telefon, platiti u gotovini.

Ova automatizovana mašina za recikliranje sastoji se od velikog ekrana osetljivog na dodir i metalnog dela u koji možete ubaciti svoj stari telefon ili MP3 plejer. To je prva naprava koja prihvata i reciklira mobilne telefone i MP3 plejere i zauzvrat plaća za njih.

Ako se ikada sretnete sa automatom sve što treba da uradite je da stavite svoj gedžet u fioku, a mašina će ga potom identifikovati pomoću kamere na osnovu poređenja sa 4.000 različitih gedžeta u bazi podataka. Posle toga „EcoATM“ će vam ponuditi odgovarajući kabl koji ćete spojiti s uređajem kako bi proverio da li je vaš uređaj možda i dalje elektronski ispravan. Ova sprava vam pri tom daje garanciju da neće preuzimati nikakve podatke s vaših uređaja.

Kada završi s analizom, automat će dati ponudu na licu mesta koja se zasniva na mreži nekoliko stotina kompanija koje se bave recikliranjem e-otpada i ceni koje su one voljne da plate za vaš neispravan uređaj. Ako prihvatite ponudu, automat će vam izbaciti gotovinu.

Kompanija iz San Dijega objavila je da ovaj „kiosk rešava rastući problem e-otpada širom sveta„. Naime, oko 75 odsto upotrebljenih uređaja mogli bi se opet koristiti.

Pitanje koje se postavlja je šta ako neko ukrade nečiji mobilni i pokuša da ga proda ovom kiosku? Ne brinite. Ekomat prilikom svake transakcije zahteva vašu vozačku dozvolu ili drugi odgovarajući dokument i otisak prsta, pa će prilikom svake transakcije fotografisati donosioca mobilnog ili MP3 plejera i tu fotografiju sačuvati u svojoj bazi podataka.

Izvor: Vesti online

Recikliramo mobilne telefone i ostali elektronski otpad

Ovakvi uređaji još uvek ne postoje kod nas. Zato, ukoliko imate stare mobilne telefone ili drugi elektronski otpad pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za besplatan odvoz EE otpada, a mi ćemo se pobrinuti da se on bezbedno reciklira. Time izbegavate skrivene rizike po zdravlje i okolinu koje nosi elektronski i električni otpad.


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način