Otkup starih televizora

Donedavno, odnosno do uvođenja ekološke takse, stari televizori se nisu otkupljivali, jer za to nije bilo novca.


Dok građani donose uglavnom male kućne aparate, od preduzeća se preuzimaju frižideri, klima-uređaji, oprema za video nadzor, grejalice, IT oprema. Ovaj otpad se potom razvrstava u 12 kategorija, a to su mali i veliki kućni aparati, rashladni uređaji i drugo.

Stare televizore građani će moći da ponude na otkup preduzećima, kao sto je Ereciklaža, koja sakupljaju i recikliraju ovu vrstu otpada. Za stare uređaje dobiće novčanu naknadu koja će biti ista, ili približna iznosu ekološke takse uvedene za tehničke uređaje.

Proizvođači i uvoznici su veoma negativno dočekali usvajanje uredbe o nadoknadi za upravljanje posebnim tokovima otpada i revolt iskazali drastičnim povećanjem cene tehničke robe izmedju ostalog i televizora. Međutim, građani su ostali uskraćeni za objašnjenja da će proizvođači i uvoznici tehnike novac od takse moći da povrate, a da će država istovremeno sredstvima od takse finansirati aktivnosti iz oblasti upravljanja otpadom stimulisanje nove privredne grane, otvaranje novih radnih mesta, sanaciju dugogodišnjeg zagađenja otpadom, podsticanje odvojenog sakupljanja otpada, podsticanje tržišta recikliranih materijala, programe obrazovanja o pitanjima zaštite životne sredine.

Materijali dobijeni reciklažom tehničkih uređaja prodaju se na domaćem tržištu i ponovo ulaze u proizvodnju novih uređaja i opreme. Jedino se mešana plastika za sada izvozi, a u auto-industriji od nje se prave branici i auto-table.

Ekološka taksa za novi televizor, pod uslovom da je stari uređaj predat na reciklažu, može da iznosi nekoliko stotina umesto nekoliko hiljada dinara. Drugim rečima, ukoliko neko želi da kupi novi televizor, a poseduje stari, novcem koji dobije za stari uređaj predat na reciklažu u potpunosti, ili bar većim delom pokriće iznos ekološke takse.
O svim novostima iz oblasti reciklaže pročitajte ovde, a ukoliko imate neki predlog ili pitanja za pišite i pitajte nas.

Ukoliko imate neupotrebljivi stari televizor, stari računar ili neki drugi stari električni uređaj koji želite da predate na reciklažu, kontaktirajte E-reciklazu da izvrši otkup starih televizora i drugog elektronskog otpada od vas.


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način